Danskere mindet på World AIDS-dag

2.000 lys blev lørdag tændt til minde om de danskere, der er døde af AIDS. En sygdom der stadig bør oplyses om, mener Positivgruppens formand.

2.000 lys blev i går tændt på Nytorv til minde om de 2.000 danskere, der er døde af AIDS siden 1982. (Manden på billedet er ikke Jan Berntsen.) Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg

Det skulle have været et flammehav bestående af 2.000 levende lys, men er det ikke endnu. For der blæser, hvad der føles som en stiv kuling på Nytorv i København. Selv om vægerne er tykke, har flammerne svært ved at overleve vinden. En flok mænd forsøger at få flammerne til at makke ret. Der er endnu kun tændt et par hundrede af lysene, der om en times tid skal lyse pladsen op. Ét levende lys per dansker, der er død af AIDS siden 1982.

I går var det World AIDS-Dag, og mindearrangementet på Nytorv var blot ét af en lang række arrangementer landet rundt for at gøre danskerne opmærksomme på en sygdom, somstadig er omgærdet af uvidenhed.

»Der er stadig en meget stor oplysningsopgave foran os. Det er fortsat nødvendigt, at folk bliver oplyst om, hvad HIV er, og hvordan HIV smitter. Og i særdeleshed hvordan det ikke smitter. Vi har nemlig også behov for at få dramaet væk. Vi er almindelige mennesker med en ualmindelig sygdom,« siger Jan Berntsen, formand i Positivgruppen, der i går stod bag arrangementet på Nytorv.

Gruppen, der har eksisteret i 22 år, tæller omkring 100 medlemmer, som er »danske storbybøsser«, som formanden kalder det. Det var et nu afdødt medlem af Positivgruppen, der kom på den oprindelige idé med at lade lysene repræsentere de danskere, der var døde af AIDS. Der skulle ikke være taler eller musik. Blot lysene, stilhed og plads til eftertanke. Den afdødes ønske blev respekteret, og arrangementet kører nu for 14. år i træk.

»Der er mange, der kommer år efter år og tænder et lys. Andre er oprigtigt nysgerrige og ved ikke, hvad det drejer sig om. Og så er der dem, der kommer med ubehagelige udsagn, som »det er jeres egen skyld.« Dem går vi ikke i dialog med. Der er nok ikke meget at gøre,« siger Jan Berntsen, der blev smittet i 1987 og har været åben om sin sygdom i 15 år. Han er dog ikke selv blevet chikaneret.

Status på HIV-området i Danmark er, at 4.000 danskere er HIV-positive, og derudover vurderes det, at 1.000 er HIV-smittede uden at vide det.

»Desværre er det et trængt område, hvor der løbende bliver skåret i den økonomiske støtte. Men det kan til gengæld blive en meget dyr efterregning på sigt,« siger Jan Berntsen.