Danskere må nu fiske i norsk vand

EU og Norge er efter lange forhandlinger blevet enige om en aftale, der betyder, at danske fiskere allerede fra midnat må fiske i norsk farvand. Samtidig er der indgået en femårig aftale om makrelfiskeri.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: flemming krogh

Efter lange og drøje forhandlinger er EU og Norge onsdag blevet enige om fordelingen af fiskekvoter i de fælles farvande.

Aftalen betyder, at danske fiskere igen får adgang til de vigtige fiskerier i de norske dele af Nordsøen og Skagerrak. Den manglende aftale har betydet, at danske fiskere ikke har haft lov til at fiske i norsk farvand i år, og det har kostet fiskere og fiskeindustri dyrt.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) glæder sig over aftalen.

»De danske fiskere har mistet vigtig indtjening i de sidste to måneder, så jeg er naturligvis meget glad for, at de nu kan komme på havet igen,« siger han i en pressemeddelelse.

I samme åndedrag er EU, Norge og Færøerne blevet enige om en femårig aftale om makrelfiskeri.

Tirsdag var Dan Jørgensen under verbal beskydning i Folketinget, hvor de borgerlige beskyldte ham for at have indtaget en tilbagelænet attitude i sagen.

Ministeren afviste beskyldningerne og gentager nu igen, at han har gjort, hvad han kunne for at sikre en aftale:

»Fra dansk side har vi de sidste tre måneder benyttet enhver lejlighed til at gøre både EU-Kommissionen og Norge opmærksomme på de store økonomiske konsekvenser, forløbet har haft for danske fiskere.«

Aftalen skal normalt være på plads inden nytår, men forhandlingerne trak ud denne gang.

Sidste år trak forhandlingerne også ud, men da lykkedes det at få lavet en aftale med de norske myndigheder, som sikrede danske fiskere adgang til norsk farvand alligevel. Det ville nordmændene ikke være med til i år, og derfor vil Dan Jørgensen nu undgå, at danske fiskere havner i en lignende kattepine igen.

»Jeg vil nu indkalde ordførerne fra de andre politiske partier, så vi kan drøfte, hvad vi fra dansk side kan gøre for ikke at havne i en lignende situation igen, for det har været en helt uacceptabelt situation for danske fiskere,« siger han.

Det forventes, at fiskeriet kan begynde allerede fra midnat.