Danskere køber franske vingårde

På grund af vinkrisen i Frankrig sættes masser af vinslotte og -gårde til salg, og priserne er styrtdykket i flere distrikter. Ejendommene sælges ofte til købestærke udlændinge, heriblandt danskere.

Danskerne er blevet en voksende kundegruppe hos de franske ejendomsmæglere, som har specialiseret sig i handel med vingårde og slotte. De køber op i både Bordeaux, Languedoc, Rhone og Provence.

»Vi har flere og flere skandinavere, som er interesseret i en vingård, heriblandt også en del danskere,« siger Pascal Graillet, der er indehaver af ejendomsmæglerforretningen Les Chemins du Sud i Assas nord for Montpellier.

»Danskerne leder især efter en lille hyggelig vingård med omkring ti hektar, hvor de, foruden vinen, har mulighed for at åbne et bed & breakfast eller et lille hotel,« siger han.

»Men vi har også skandinaviske kunder til de større slotte. Her er det typisk flere familier, der slår sig sammen om at købe.«

Også Michel Veyrier fra Vignoble Investissement i Montpellier mærker en stigende skandinavisk interesse. Han er en af de største vingårdsmæglere i Frankrig, og 55 procent af alle hans købere er udlændinge.

Mindst én million euro
»Der er selvfølgelig flest briter, men skandinaverne er godt med, ligesom hollænderne,« siger Veyrier, som anbefaler, at man har mindst én million euro på lommen, inden man kaster sig ud i et vineventyr.

På grund af vinkrisen er priserne på franske vinejendomme faldet med helt op til 50 procent over de seneste år, og det udnytter udlændingene, som ofte har større købekraft end franskmændene.

»Det er for eksempel englændere, som har solgt deres hus i London til to-tre millioner euro, og som nu leder efter et fransk château,« siger Olivier Vizerie, fra Millésime Immobilier i Libourne tæt på Bordeaux. En region, hvor priserne er faldet drastisk.

Ifølge Guy Jacquemont fra Cimex Transactions i Rhône-Alpes distriktet er danskerne vilde efter dét han kalder »gamle sten«, altså at finde noget rigtig autentisk, og selvfølgelig helst i en solrig region.

Men som flere andre ejendomsmæglere har han bemærket en særlig ting ved danskerne, som ikke gør sig gældende for hverken svenskere eller nordmænd: Danskerne er betydeligt mere forsigtige, og de bruger længere tid på at orientere sig, før de skriver under.