Danskere i Kina bliver fritaget for skat

En ny aftale forhindrer, at danske virksomheder og udstationerede medarbejdere i Kina bliver pålagt en stor skattebyrde. Socialminister Karen Hækkerup kalder aftalen en stor gevinst for både konkurrenceevnen og medarbejderne.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) indgår en aftale med Kina, der fritager danske virksomheder og danske udstationerede medarbejdere for en tung kinesisk skattebyrde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina bliver inden længe en betydelig mere attraktiv dansk arbejdsplads.

Danske virksomheder og udstationerede danske medarbejdere i Kina er i dag tvunget til at indbetale op til omkring 40 pct. af lønnen til den kinesiske alderspension, men den byrde bliver de snart fritaget for. Det sker med en såkaldt socialsikringsaftale, som Danmark indgår med Kina.

»Det er afgørende for vores konkurrenceevne, at danske virksomheder fremover undgår at betale de meget, meget høje bidrag til det kinesiske socialsikringssystem,« siger socialminister Karen Hækkerup (S).

»Det drejer sig om bidrag, som skal betales i dag, men som danskere ikke får glæde af, fordi man først opnår ret til en ydelse i Kina, når man har indbetalt i 15 år,« forklarer hun.

Ifølge Social- og Integrationsministeriets tal er 1.500-2.000 danskere i øjeblikket udstationeret i Kina. Det skønnes, at omkring 465-500 danske virksomheder er engagerede i Kina, og at de samlet indbetaler 90-120 millioner kroner om året til den kinesiske alderspension.

Det kinesiske socialsikringssystem fungerer sådan, at både arbejdsgivere og lønmodtagere betaler en betydelig del af lønnen som forsikringsbidrag til bl.a. pension. 1. juli 2011 blev kravet om indbetaling til systemet udvidet til også at omfatte udlændinge i Kina, både de medarbejdere, der ansættes lokalt af en kinesisk arbejdsgiver, og medarbejdere, der er ansat af en udenlandsk arbejdsgiver og udstationeret i Kina.

Trussel afmonteret

Derfor er socialsikringsaftalen mellem Danmark og Kina en ubetinget god nyhed for Dansk Industri.

»Det her er rigtigt vigtigt, fordi vores konkurrencedygtighed på det kinesiske marked var under pres,« siger Nis Høyrup Christensen, Kina-rådgiver i Dansk Industri.

Han forklarer, at alderspensionen endnu ikke er implementeret i hele Kina, og at udsigten til de ekstra udgifter for de danske virksomheder, som overvejende er placeret omkring Shanghai, hvor skatteudgiften endnu ikke er en realitet, har været en bekymring, fordi virksomhederne har måttet budgettere med ekstra udgifter til de danske medarbejdere.

»Med ét slag ville det blive mere træls at være i Kina, men aftalen ophæver truslen,« siger Nis Høyrup Christensen.

Danmark er det første land, der indgår en sådan aftale med Kina, og ifølge socialminister Karen Hækkerup er aftalen »et klart resultat af regeringens satsning på et strategisk og intensivt samarbejde med Kina«.

Hun peger desuden på, at aftalen også har positive sociale perspektiver for det voksende antal danskere, som er udstationeret i Kina.

»Vi sørger for, at de udstationerede danske medarbejdere stadig optjener ret til det danske pensionssystem i den periode, hvor de er udstationeret – det gør de op til 2.000 udstationerede danskere i Kina ikke i dag. Det stiller dem i en meget vanskelig situation,« forklarer Karen Hækkerup.

Ministeren forventer at underskrive den endelig aftale under et besøg i Kina til efteråret.