Danskere dropper coronatest. Regioner vil skrue ned for kapacitet

Det seneste stykke tid er under halvdelen af testkapaciteten i hovedstaden blevet udnyttet, viser nye tal. Politikere er klar til at se på lukning af testcentre eller kortere åbningstider. »Det handler om skatteborgernes penge,« lyder det.

 
Da færre og færre danskere får foretaget pcr- og lyntest, vil regionerne nu skære ned på testkapaciteten. I videoen kan man se, hvordan en fredag i Forum Testcenter så ud tilbage i maj. Grafik: Kristian Stauning Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I takt med at stadig flere bliver vaccineret, og smittetallet falder, styrtdykker danskernes vilje til og behov for at lade sig teste.

Langt færre får i dag foretaget en pcr- og hurtigtest, og det fører nu til planer i regionerne om at skrue ned for den milliarddyre testindsats ved for eksempel at lukke testcentre eller indskrænke åbningstiderne.

»Der er ingen tvivl om, at der skal drosles ned. Det er skatteborgernes penge, det handler om, og der er i dag rigtig meget ledig kapacitet på testområdet. Derfor må vi se på, om der er noget, der skal lukkes ned,« siger medlem af forretningsudvalget i Region Hovedstaden Leila Lindén (S).

Her viser den seneste opgørelse, at det aktuelt er under halvdelen af testkapaciteten, der udnyttes, fremgår det af en orientering til politikerne i regionen.

I Region Hovedstaden er kapaciteten til pcr-test 62.900 daglige test, men fra 10. til 16. juni er der i snit blot udført 27.000 test pr. dag, hvilket svarer til, at 43 procent af testkapaciteten er blevet udnyttet.

Når det gælder hurtigtest, er kapaciteten 185.000 dagligt, men den seneste uge, der findes tal for, er der i gennemsnit kun udført 90.000 test pr. dag, svarende til en udnyttelse af kapaciteten på 49 procent.

Region Hovedstaden er ved nærmere at analysere brugen af centrene, og hvordan testaktiviteten fremadrettet skal tilrettelægges.

Ifølge Leila Lindén ses der blandt andet på, om nogle centre skal lukkes, om åbningstiderne skal indskrænkes, og om der skal være færre testtider til rådighed.

»Vi er mange, der er vaccineret, og behovet for test er ikke så stort længere. Men de unge i festlivet er jo ikke alle vaccineret endnu, så det skal selvfølgelig heller ikke være for svært at blive testet,« siger Leila Lindén.

Formanden for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K), mener også, at der skal drosles ned på testkapaciteten.

Han mener, at det er et »spild af skatteborgernes penge«, når man er nede på en så lav udnyttelse af kapaciteten.

»Som talsmand for dem, der endnu ikke er blevet vaccineret, vil jeg også slå til lyd for, at der stadig skal være mange centre og en stor geografisk tilgængelighed. Men man kan godt skære ned på antallet af podere og testtider i de enkelte centre,« siger han.

Testkapaciteten er ad flere omgange blevet skruet voldsomt i vejret. I forbindelse med den gradvise genåbning er den i løbet af foråret sat op fra 400.000 til 700.000 om dagen, og der findes aktuelt 670 testcentre rundt omkring i landet.

Efterspørgslen efter test kulminerede midt i maj, men har været markant nedadgående de seneste uger.

Ifølge den seneste nationale risikovurdering fra 16. juni faldt testaktiviteten med 21 procent for pcr-test, mens antallet af antigentest faldt med ni procent sammenlignet med ugen før.

Milliardudgift til test

Der er også enorme udgifter forbundet med testaktiviteten.

Et skøn fra Justitsministeriet siger, at testene løber op i to milliarder kroner om måneden – endda uden at pcr-test i sundhedssporet og test i uddannelsessektoren er medregnet – omend udgiften til de private leverandører også afhænger af, hvor mange test der rent faktisk udføres, har justitsminister Nick Hækkerup (S) understreget.

Også i de fire øvrige regioner ser man på planer for en neddrosling af testaktiviteten.

Den lægefaglige direktør i Præhospitalet i Region Midtjylland, Per Sabro, oplyser, at der særligt er planer om at drosle ned på kviktestkapaciteten.

Aktuelt kan der maksimalt udføres 105.000 om dagen i regionen, men når det går vildt for sig, udføres der 60.000 om dagen, og nogle dage er man nede på omkring 40.000 test.

»Det er langt under den fulde kapacitet, og der er en faldende udnyttelse af kapaciteten. Vi har allerede tilpasset åbningstider og antallet af test de forskellige steder. Vi har ikke lukket steder endnu, men det kommer nok, selv om der også vil blive flyttet centre ud i turistområder,« siger Per Sabro, der venter en national udmelding om testniveauet en af de nærmeste dage.

Det er også meldingen fra Region Nordjylland, hvor man i den seneste uge blot har haft booket cirka 45 procent af de udbudte tider i pcr-sporet.

I hurtigtestsporet har anvendelsen været på cirka 60 procent, oplyser regionen.