Danskere bliver kanonføde i Syrien

Det er farligere at rejse til Syrien og kæmpe for islamistiske grupper som Islamisk Stat, hvis man er dansker, end hvis man har en anden nationalitet. I alt er 27 danskere – en femtedel af de danske Syrienkrigere – blevet dræbt i kampene, flere som selvmordsbombere, viser en ny PET-opgørelse.

Islamister hvervede 21-årige Victor Kristensen fra det vestlige Aarhus til en selvmordsaktion. Han døde efter alt at dømme som martyr i Syrien eller Irak i december sidste år. Privatfoto Fold sammen
Læs mere

Der er stor risiko for at dø, hvis man som dansker rejser til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat eller en anden islamistisk gruppe. Så kort kan en af de vigtigste konklusioner i en ny opdatering fra Center for Terroranalyse (CTA) opsummeres.

»Vi ligger forholdsvist højt internationalt, når det handler om dræbte Syrien-krigere,« siger Søren Jensen, chef for CTA, som er en del af Politiets Efterretningstjeneste.

»Danskere, der tager til Syrien, bliver nemt sendt ud i farlige situationer, fordi de militært ikke er klædt særligt godt på,« fortsætter han.

Over en femtedel af de danskere, der er eller har været i Syrien, er ifølge PET blevet dræbt. Der er en tendens til, at små lande har flere dræbte.

»Pointen er, at når man rejser fra Danmark, er der større risiko for at blive slået ihjel, i forhold til hvis man er fra et af de andre lande,« uddyber Søren Jensen.

Adskillige af de danske krigere er blevet slået ihjel under selvmordsmissioner, som er en vigtig del af IS’ og andre gruppers repertoire. Selvmordsangreb er meget effektive som militær taktik og kan på få timer opnå, hvad der ellers ville tage måneder at erobre med kampe.

Aymen Jawad Al-Tamimi, ekspert i jihad-grupper i Syrien og fellow på Middle East Forum, en tænketank i Washington D.C., understreger, at udlændinge udgør en vigtig ingrediens i at udføre selvmordsaktioner.

»Udlændinge spiller en central rolle i selvmordsangreb. Udenlandske krigere har ofte ringe militær træning, er mere inspirerede og villige til at udføre aktionerne,« påpeger han.

Propaganda fører til angreb

PET opdaterer også sin vurdering af, hvor mange danskere der er rejst til Syrien. CTA skønnede i marts, at 115 eller flere danskere var rejst til det konfliktramte område. Men PET justerer nu tallet til at være minimum 125.

»Vi vurderer, at mindst 125 personer er eller har været udrejst fra Danmark til Syrien og eller Irak. Tallet kan være højere. Ca. halvdelen er vendt tilbage,« siger Søren Jensen.

Antallet af udrejste og hjemvendte har været faldende, siden Islamisk Stat udråbte et kalifat i juni 2014 og en international koalition gik i krig mod kalifatet i september 2014. De udrejste er fortsat primært unge, sunnimuslimske mænd.

CTA vurderer, at op mod ti procent af de udrejste til Syrien/Irak er kvinder. Kvinderne menes overvejende ikke at deltage i kamp.

Propagandaen fra militante, islamistiske grupper opfordrer i stigende grad til angreb på Vesten.

»Efter kalifatet er blevet udråbt, har propagandaen ændret karakter. Før fokuserede den især på den lokale krig. Men efter den internationale konflikt er brudt ud, ser vi i stigende grad direkte opfordringer til at angribe lande i koalitionen. Nogle af de unge reagerer på det. Den nye tendens er, at propagandaen enten opfordrer unge radikaliserede til at rejse til Syrien. Eller til at blive hjemme i Vesten og lave et angreb dér,« siger Søren Jensen.

Det er sandsynligt, at Omar El-Hussein netop reagerede på propaganda, da han angreb i København i februar. Der er sket en markant stigning i antallet af angreb og angrebsforsøg siden september 2014. Langt hovedparten er dog udført af personer, der ikke har været i Syrien eller Irak.

Et stort nederlag

Motivationen for at rejse til Syrien eller Irak har også ændret sig. I begyndelsen af konflikten rejste mange med det formål at bekæmpe Assad-regimet. Mange så sig selv som frihedskæmpere mod Assads brutale regime. Men hovedparten af de udrejste, der nu befinder sig i Syrien, har tilsluttet sig IS.

CTA vurderer, at de udrejste i dag er yngre og opholder sig i konfliktzonen i længere tid. En af grundene er, at det er utroligt vanskeligt at forlade kalifatet, idet IS ser desertører som et stort nederlag.