Danskere blandt terroristers topmål ved OL

Den danske OL-delegation bor isoleret fra de arabiske deltagere. Samtidig er sportsfolkene forsynet med mobilnumre til to medrejsende PET-folk. Kasper Hvidt fra håndboldlandsholdet er chokeret over, at »at vi overhovedet har lyst til at være i bås med lande, der er så ekstreme«.

Målmand Kasper Hvidt fra det danske herrelandshold i håndbold er rystet over, at Danmark ved OL i Beijing betragtes som en sikkerhedsrisiko på linje med Israel og USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PET har advaret den danske OL-delegation om, at den kinesiske sikkerhedstjeneste betragter danskerne som internationale terroristers formentlig foretrukne mål – på højde med USA og Israel.

Det sker efter genoptrykningen af Muhammed-tegningerne i februar og angrebet ved den danske ambassade i Pakistan 2. juni.

Allerede ved et møde i juni i Idrættens Hus i Brøndby informerede den danske delegations leder, Jesper Frigast, deltagerne om trusselsbilledet. På mødet var også PET til stede. Trusselsbilledet har gjort indtryk på de danske deltagere, og håndboldlandsholdets Kasper Hvidt siger i dag i et interview med Berlingske Tidende:

»Politiets Efterretningstjeneste har allerede sagt, at vi er i kategori med Israel og USA sikkerhedsmæssigt. Vi skal placeres i den olympiske by, hvor der ikke er arabiske lande og alt sådan noget. Det kan man jo ikke undgå at tænke over. Og jeg må sige, som dansker er jeg chokeret over, at vi overhovedet har lyst til at være i bås med lande, der er så ekstreme. Det må jeg sige. Det gør mig rigtig ked af det. Ikke bare på grund af min deltagelse i OL, men som dansk statsborger,« siger Kasper Hvidt.

Det har ikke været muligt at træffe PETs øverste chef, Jakob Scharff, for en kommentar, da han holder ferie. Men en kilde i politiet bekræfter Hvidts oplysninger og henviser desuden til en trusselsvurdering, som PET offentliggjorde 2. juni efter angrebet ved den danske ambassade i Pakistan. Dengang konkluderede PET, at ledende militante islamister havde et »skærpet fokus« på Danmark, og at der i de kredse var »et ønske om at gennemføre terrorhandlinger mod danskere og danske interesser i udlandet.«

PET-folk i Beijing
Den kinesiske sikkerhedstjeneste – en af de største i verden – er ansvarlig for den danske OL-delegationens sikkerhed og vurderingen af trusselsbilledet. En stor del af de »officials«, danskerne møder under OL, vil være folk fra sikkerhedstjenesten, men PET har i lighed med OL i Athen valgt at sende et par af sine egne folk. Det drejer sig om to såkaldte sikkerhedskoordinatorer – Per Hansen og Peter Lind fra PET. De har allerede været i Kina for at se på sikkerheden og vil være til stede under OL, hvor den danske delegation har fået deres mobilnumre. PET har opfordret de danske deltagere til at være »opmærksomme«, når de færdes i Beijing og bærer Dannebrog på tøjet eller et stort DENMARK på ryggen.