Danskere betaler firmaer for at komme ud af folkekirken

Virksomheder tjener penge på at melde danskere ud af folkekirken, selv om det er gratis at melde sig ud. Formanden for Folketingets Kirkeudvalg kalder virksomhederne usympatiske.

Arkivfoto. Åbyhøj Kirke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vil man gerne melde sig ud af folkekirken, kan man nu betale for at få virksomheder som ingenkirkeskat.dk og afmeldkirkeskat.dk til at gøre det. Det skriver Kristieligt Dagblad.

Det kræver blot, at man udfylder en formular med personoplysninger og underskriver den med NemID, og resten tager virksomhederne sig af.

Formand for Folketingets Kirkeudvalg, Karen Klint (S), kan ikke forstå, hvorfor nogen vil betale for udmeldingen, når det er gratis.

»Udmeldelse af folkekirken er et selvstændigt standpunkt, som jeg ikke synes, det er så sympatisk at tjene penge på. Men hvis folk er så tumpede, at de vil betale penge for noget der er ganske gratis, må de jo selv om det,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

Vil man undgå at betale for at skære båndene over med folkekirken, kræver det, at man henvender sig til den lokale sognepræst. Derudover har det siden 2012 været muligt at klare udmeldingen via en mail.

Hos afmeldkirkeskat.dk koster det 189 kroner at blive meldt ud af folkekirken. Milad Avaz, medstifter og medejer af virksomheden, er overbevist om, at det kan blive en god forretning.

»Der er forbavsende mange kordegne, som ikke kender reglerne på området. Det virker, som om der ikke er fælles retningslinjer. Derfor er der et marked for et projekt som vores,« siger han til Kristeligt Dagblad.

Milad Avaz ønsker ikke at fortælle, hvor mange medlemmer hans firma har været med til at melde ud af folkekirken.