Dansker vinder EM for kokke

Rasmus Kofoed har netop vundet den europæiske udgave af Bocuse D'or - EM for kokke. Nu går han efter guld ved VM i januar.

Foto: Bjarke Ørsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Jeg har vundet EM for kokke, og det er kæmpestort!

Selv på en lidt skrattende mobiltelefon fra Geneve er det ikke til at tage fejl af.

Den danske kok Rasmus Kofoed er tindrende glad.

Tirsdag aften fik han at vide, at han havde vundet EM for kokke, konkurrencen Bocuse D'Or Europe:

- Det er kæmpestort, både for mig, men også for dansk gastronomi, siger han.

Med EM-titlen understreger Rasmus Kofoed endnu en gang, at dansk gastronomi er i en guldalder med blandt andet Noma, der er udråbt som verdens bedste restaurant, 13 Michelinstjerner og nu også en EM-vinder med store ambitioner, både i København, og når VM afholdes:

- Jeg har planlagt det længe, jeg ville vinde her, og mit mål er at vinde guld til verdensmesterskabet i januar, siger han:

- Men det her er stort, for vi har slået de store lande, Frankrig, Italien, det er dem, der er de store konkurrenter, siger han.

Han blev nummer et foran Sverige, der vandt sølv og Frankrig, der vandt Bronze.

Rasmus Kofoed har tidligere vundet både bronze og sølv i VM for kokke, Bocuse D'Or Lyon. Han har sammen med sin ven og kompagnon Søren Ledet drevet restauranten Geranium, der lå i Kongens Have. Restauranten lukkede i sommeren 2009, men genopstår i et af Parkens nye kontortårne med forventet åbning i august 2010. Geranium havde en Michelinstjerne, som restauranten fik allerede i sit første leveår, da den lukkede.

LÆS OGSÅ: Alt om Noma og dansk gastronomi

Lige nu er der nu helt andre planer, siger han grinende, mens champagnepropperne knalder:

- Vi skal til kæmpe gallamiddag, det er ret stort hernede, der var 500 journalister, men ingen danske, hvor var I? og 2000 tilskuere. Nu er der gallamiddag, og vi skal drikke en masse champagne, det har vi ikke gjort længe, så vi bliver nok lidt fulde. Det er kæmpestort altså, siger han.
 
Den danske førsteplads kommer efter et godt forår for dansk gastronomi, hvor Noma blev udnævnt til verdens bedste restaurant på listen Worlds 50 best restaurants foran den hidtidige nummer et El Bulli i Spanien. 

Ved uddelingen af Michelinstjerner i marts fik København også endnu en stjerne, da Christian Aarø Mortensens AOC fik en stjerne, mens byens øvrige Michelinstjernerestauranter beholdt deres. Kun Geranium og Ensemble, som var lukket, mistede deres stjerner.

Dermed er der nu 12 restauranter med i alt 13 stjerner i København, som stadig er Skandinaviens mest bestjernede by.