Dansker var på julemarkedet i Berlin: »Vi havde lige stået der, hvor lastbilen kørte, og drukket vores varme drikke«

Morten Wigotski har ikke lukket et øje hele natten. I går aftes var han og kæresten tæt på at blive kørt ned, da en lastbil kørte ind i en menneskemængde på et julemarked i Berlin.

12 personer er blevet dræbt, og omkring 48 er sårede, efter at en lastbil mandag aften kørte ind i et julemarked på Breitscheidtplatz i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De så ikke selve lastbilen, selvom den må have været 20-25 meter fra dem. For da Morten Wigotski og hans kæreste mandag aften hørte et højt brag på flere sekunder, tænkte de straks på terror, så de løb.

Morten Wigotski er i Berlin, fordi han elsker byen. I 30-års fødselsdagsgave fik han turen af sin kæreste, og de ankom den tyske hovedstad mandag eftermiddag med planer om at se julemarkeder og være tilskuere til en håndboldkamp inde hjemrejsen torsdag. Efter de havde stillet kufferterne på hotelværelset, gik de ud for at få noget at spise og for at drikke en øl.

»Og så ville vi gerne op og se julemarkedet ved Gedächtniskirken. Vi gik rundt der en times tid og fik lidt varmt at drikke,« fortæller Morten Wigotski fra hotelværelset i Berlin tirsdag morgen.

De havde netop forladt den ene ende af julemarkedet for at se på den anden, da de hørte braget fra den lastbil, der ifølge tysk politi udførte et formodet terrorangreb, idet den pløjede ind over kantstenen og kørte ind i menneskemængden på Breitscheidtplatz ved Gedächtniskirken. Tirsdag morgen er dødstallet oppe på 12 personer, mens mindst 48 er sårede, heriblandt nogle alvorligt.

»Der lød et kæmpe brag på fem-seks sekunder, hvorefter der blev helt stille et par sekunder, og så begyndte folk at løbe. Man kunne se panikken i deres øjne. Vi tog hinanden i hænderne og løb derudaf. Da vi kom 200-300 meter væk, var der stille og roligt, fordi resten af Berlin ikke havde nået at opfatte, hvad der var sket endnu. Så vi gik resten af vejen tilbage til vores hotel,« fortæller Morten Wigotski.

Han vurderer, at de stod omkring 20-25 meter fra lastbilens dødsrute, da de hørte braget.

»Vi havde lige stået der, hvor lastbilen kørte, og drukket vores varme drikke lige inden, men vi besluttede os så heldigvis for at gå lidt længere nedad på markedet,« fortæller Morten Wigotski.

Han så ikke lastbilen, selvom den var tæt på. Han og kæresten hørte bare en masse tyske gloser om en lastbil, idet de løb fra stedet. På vej tilbage til hotellet så de ambulancer og politi, der allerede var på vej til julemarkedet.

På hotellet fik de ringet til familie og venner, og en ven med tyskkundskaber kunne læse tyske nyhedsmedier og fortælle dem, hvad der netop var sket.

Da Berlingske snakker med Morten Wigotski tirsdag morgen, er han og kæresten stadig på hotellet efter en nat med mange vågne timer.

»Min kæreste har sovet lidt, jeg har ikke rigtig lukket et øje. I aftes var jeg ikke i tvivl om, at vi bare skulle hjem. Men nu tænker jeg, at det måske er meget godt at få bearbejdet tingene lidt. Jeg har været i Berlin ni-ti gange og har aldrig nogensinde følt mig utryg. Jeg er kæmpe fan af den her by, så jeg håber, tingene ordner sig sådan, at jeg ikke bliver bange for at vende tilbage igen,« siger han.