Dansker sigtet i sag om massakre på tyrkisk natklub nytårsnat

En mand bosiddende i Danmark er sigtet for overtrædelse af terrorloven ved at have skaffet en Kalashnikov og to pistoler, som blev brugt til at dræbe 39 mennesker på en natklub i Istanbul i januar.

Terrorangrebet på den tyrkiske natklub Reina fandt sted efter midnat 1. januar 2017.500-600 gæster var til stede i den eksklusive natklub for at fejre nytåret, da den formodede gerningsmand ankom til stedet. I dagene efter angrebet patruljerede politiet og specialstyrker foran natklubben i Istanbul. Fold sammen
Læs mere
Foto: OZAN KOSE

En navngiven dansker er mistænkt for at have spillet en afgørende rolle i det terrorangreb, der nytårsnat ramte den eksklusive natklub Reina i Istanbul, Tyrkiet.

Manden er sigtet for at have skaffet to pistoler, en Kalashnikov-riffel, en radio og ammunition, som blev brugt i forbindelse med angrebet, hvor 39 personer blev dræbt.

Det skriver Ekstra Bladet, der er i besiddelse af sagens anklageskrift og som har været i kontakt med Politiets Efterretningstjeneste i Danmark (PET), der bekræfter, at en mand er sigtet i sagen i Danmark.

»PET kan bekræfte, at Sydøstjyllands Politi torsdag den 29. juni 2017 har anholdt og sigtet en person for overtrædelse af terrorlovgivningen. Personen er efterfølgende løsladt, men sagen efterforskes dog fortsat,« skriver PET i en skriftlig kommentar.

Da sagen stadig er verserende, har PET ikke yderligere oplysninger for nuværende, oplyser efterretningstjenesten til mediet.

Der er ifølge Ekstra Bladet tale om en person, som bruger krigernavnet Ibrahim Danyelik, og som - ligesom den formodede gerningsmand, Abdulkadir Masharipov, der menes at have udført angrebet - skulle sympatisere med terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS).

Det er den sigtede Abdulkadir Masharipov, der har givet politiet danskerens navn.

Mandens rigtige navn fremgår af anklageskriftet, og der er ifølge Ekstra Bladet kun en person i Danmark med det navn. Vedkommende kom til Danmark som flygtning sammen med sin familie, der tæller fire børn. Han har i en periode været forretningsdrivende i Danmark, men forlod ifølge en af sine bekendte Danmark i februar 2016, hvor han kørte i bil til Tyrkiet.

Terrorangrebet på den tyrkiske natklub fandt sted efter midnat 1. januar 2017.

500-600 gæster var til stede i den eksklusive natklub, da den usbekiske gerningsmand Abdulkadir Masharipov ankom til stedet.

Han skød først en politibetjent, og rettede derefter sigtet mod civile på natklubben. 39 personer blev dræbt og yderligere 69 såret i forbindelse med angrebet, som det i første omgang lykkedes gerningsmanden at flygte fra.

Islamisk Stat påtog sig hurtigt skylden for terroranslaget mod den tyrkiske storby.