Dansker på jordskælvsramt ferieø: »Det var, som om hele bygningen skulle ud på en flyvetur«

27-årige Julie Valentin lå og sov med sin familie, da et jordskælv i nat ramte ferieøen Kos. Flere hotelgæster har overnattet på solsenge af frygt for at vende retur til deres bygning.

Foto: Julie Valentin Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natten til fredag blev den græske ferieø Kos ramt af et jordskælv, som målte 6,7 på Richterskalaen. To meldes dræbt og over 100 personer er sårede.

27-årige Julie Valentin er en af de danskere, der holder ferie på det populære rejsemål med sin mand, 1-årige søn og svigerfamilie. De ankom til byen Psaldi, en forstad til Kos-by, torsdag, og oplevede således et jordskælv på sommerferiens allerførste nat.

Den lille familie lå og sov på deres hotelværelse, da de blev vækket af voldsomme rystelser kl. 01.30 lokal tid.

»Jeg kan bedst beskrive det som at lette i et turistfly, hvor det indimellem ryster rimelig meget. Det var, som om hele bygningen skulle ud på en flyvetur,« siger Julie Valentin over telefonen til Berlingske:

»Først tænkte vi: Fuck, hvad sker der? Dernæst tænkte vi: Hvad skal vi gøre? Vi er jo ikke vant til jordskælv i Danmark, men vi har hørt noget med, at man skal stille sig i en dørkarm eller søge ly under et bord, hvis man er inden for, så til at begynde med stillede vi os i dørkarmen på badeværelset,« siger Julie Valentin.

Kort efter kom Julies Valentins svigerforældre forbi parrets værelse, og i fælles flok bevægede familien sig ud foran hotellet, hvor der allerede stod »sindssygt mange mennesker«.

Formentlig, fordi nabohotellet var blevet evakueret, tror Julie.

»Nogle har ligget udenfor og sovet på hotellets solsenge eller hevet deres madrasser med ud, fordi de ikke turde være indenfor,« siger Julie Valentin, der har sendt Berlingske billeder af hotelmadrasser og solsenge med dyner i.

Artiklen fortsætter under billedet

Flere hotelgæster har slæbt deres madrasser ud, fordi de ikke var trygge ved at opholde sig indendørs efter jordskælvet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat - Julie Valentin.

The European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) har bekræftet, at skælvet forårsagede en mindre tsunami i området, men den har Julie Valentin ikke set noget til, på trods af at familien bor på den modsatte side af stranden.

»Lige her, hvor vi er, kan vi ikke se nogen ødelæggelser, men det er også et nyt hotel, som formentlig er sikret mod jordskælv. De er dog i gang med at tjekke poolen efter i sømmene,« siger Julie Valentin og fortæller, at der har været i omegnen af 20 små efterskælv i nattens løb.

Et jordskælv med en styrke på 6,7 betragtes som kraftigt og kan forårsage betydelig skade, men virkningerne af det aktuelle skælv kan være blevet dæmpet af havet.

Hotelgæster har ligeledes overnattet på områdets solsenge, fordi de ikke havde lyst til at vende retur til hotelbygningen efter jordskælvet. Fold sammen
Læs mere