Dansker er iført russisk fængselstøj ved længe ventet hjemkomst

Det danske Jehovas Vidne Dennis Christensen er onsdag blevet taget imod af familie og venner i København.

Dennis Christensen ankommer i Københavns Lufthavn onsdag den 25. maj 2022. Medlem af Jehovas Vidner Dennis Christensen blev idømt seks års fængsel i februar 2019 og har været fængslet siden maj 2017, efter han blev anholdt under et bibelstudie. Det var en måned efter, at den russiske højesteret havde erklæret, at Jehovas Vidner er en ekstremistisk gruppe, og at den dermed var forbudt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en tydeligt glad Dennis Christensen, der onsdag vendte hjem til dansk grund efter at have siddet fem år i fængsel i Rusland.

Det danske Jehovas vidne, der tirsdag blev løsladt, blev storsmilende mødt af familie og venner i Københavns Lufthavn. Han var iførte det fængselstøj, som han har haft på i Rusland – en mørkegrå dragt og tilhørende kasket.

Om påklædningen siger Dennis Christensen til DR:

»Jeg har intet at skamme mig over. Jeg skammer mig ikke over, hvem jeg er. Jeg skammer mig ikke over at have siddet i fængsel for min tro.«

Dennis Christensen var fængslet for at fremme religiøs ekstremisme.

Omkring 20 familiemedlemmer og venner var mødt op i ankomstområdet for at tage imod Dennis Christensen. Og der blev både uddelt lange kram og klapsalver under den følelseslade hjemkomst.

»Nu glæder jeg mig til at høre, hvad I har lavet de sidste fem år,« sagde en glad Dennis Christensen i lufthavnen til de fremmødte.

Dennis Christensen rejste hjem fra Rusland sammen med sin hustru, Irina.

Det danske Jehovas vidne blev anholdt i Rusland for præcis fem år siden – 25. maj 2017. Det skete under en bibellæsning med trosfæller.

Han blev i 2019 idømt seks års fængsel for at fremme religiøs ekstremisme. Men tirsdag blev han altså løsladt efter i alt fem år i russiske fængsler.

Straffen var den første af sin slags mod et Jehovas vidne i Rusland.

I 2017 erklærede landets højesteret trossamfundet for at være ekstremistisk.

Der har tidligere været håb om, at Dennis Christensen kunne løslades, før de seks år var afsonet. I sommeren 2020 godkendte en domstol i Rusland en anmodning fra ham om at blive løsladt før tid.

Den resterende fængselstid, som dengang var på 1 år og 11 måneder, kunne skiftes ud med en bøde på omkring 38.000 kroner.

Men myndighederne ankede afgørelsen, og dermed kom han ikke på fri fod i juli 2020, som han ellers havde udsigt til. I stedet skulle han vente næsten yderligere to år, før han altså tirsdag kunne løslades.

Dennis Christensen er født i 1972 i København af forældre, der ligeledes er Jehovas Vidner. Han har været medlem af trossamfundet hele sit liv.

/ritzau/