Dansker bag bedre og billigere solceller

Midt i en moderne global energikrise står en dansk forsker måske med nøglen til et gennembrud for solenergien. Skove af flager så små, at de kan være på spidsen af en knappenål, rummer muligheden for at producere solceller, der er billigere.

Martin Aagesen, nanoforsker på H.C. Ørsted Instituttet, har gjort en opdagelse, der med billigere og mere effektive solceller baseret oå nanoteknologi, kan give udnyttelsen af solenergien et skub. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens kloden sveder og klimaforskerne udpeger afbrænding af kul, olie og gas som årsag til hedeturen, har en dansk forsker gjort en opdagelse, der i bedste fald kan give den skrantende solenergi et gennembrud. Nogle af de mindste detaljer, forskerne kan få øje på i vores natur, rummer muligheden for at udnytte verdens reneste energikilde, solen, billigere og langt mere effektivt end hidtil.

Ved en tilfældighed har nanofysikeren Martin Aagesen opdaget, at overfladen på et materiale gennem en særlig proces kan komme til at bestå af ekstremt små flager, der sidder så tæt, at sollyset ikke kan slippe væk, når det først er opfanget.

Perspektivet ved de såkaldte nanoflager er en produktion af billige og effektive solceller, der kan vinde langt større udbredelse, end de relativt dyre solceller, som findes i dag. Flagerne er uendeligt små. Til gengæld kan der være milliarder af dem på bare en kvadratcentimeter, hvilket betyder at de tilsammen danner et kæmpestort areal, som sollyset kan indfanges på.

Prototype snart klar
Martin Aagesens opdagelse kom under arbejdet med en videnskabelig artikel, han skrev som ph.d. studerende på nano-scienstcentret på Københavns Universitet. Artiklen er offentliggjort i det seneste nummer af det videnskabelige tidsskrift Nature Nanotechnology. Og opdagelsen har allerede fået så meget medvind fra branchefolk og forskere inden for solceller, at der er stiftet et aktieselskab, SunFlake A/S, med henblik på at sætte gang i en produktion af solceller baseret på den nye teknologi.

Martin Aagesen regner med, at en prototype på den nye solcelle kan være klar allerede i løbet af et par måneder.

»Vi ved at nanoflagerne er meget effektive til at absorbere lyset. Vi ved også, hvordan vi får omsat solenergien til strøm. Nu mangler vi bare at gøre det i praksis. Og jeg forventer at vi kan have den første celle klar i starten af det nye år,« siger Martin Aagesen.

I produktion om et par år
Ifølge den danske fysiker kan der være flere fordele ved de nye nanoflager.

»Vi har behov for meget mindre materiale end med den eksisterende teknologi. Det bidrager til at holde omkostningerne nede. Samtidig kan vi bruge billige materialer af dårlig kvalitet, fordi det er nanoflagerne på materialets overflade, der gør hele arbejdet med at absorbere sollyset. I dag er det nødvendigt at bruge silicium af høj kvalitet, hvilket er med til at fordyre solcellerne,« siger Martin Aagesen.

Han vurderer, at solceller produceret på basis af nanoflager kan være rundt regnet dobbelt så effektive, som de ekisterende. Men han understreger også, at den første celle trods alt endnu ikke ligger på bordet, og at der kan gå flere år fra en prototype er klar til en masseproduktion kan sættes i gang.

Hidtil er solenergien ikke slået igennem i Danmark. Ifølge den seneste statistik fra Energistyrelsen fylder solenergien kun en anelse mere end ingenting i den danske energiproduktion.