Danske virksomheder er klar til fremtidens chip

Digitale chip i hænderne er blevet et hit i flere lande som bl.a. Sverige og USA. De kan låse døre op og fungere som dankort. Danske virksomheder og selskaber vil med på bølgen, men reglerne på området er uklare.

Flere og flere svenskere får piercet en lille, digital chip ind deres hånd, som kan erstatte adgangskortet, der normalt giver dem adgang til arbejdspladsen, kaffemaskinen, kopirummet mm. Her får Berlingskes udsendte journalist Helene Kristine Holst piercet en chip i hånden af Sonchai "Chai" Maibert. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En chip i hånden. Det lyder bizart, men både i Sverige, USA og flere andre lande er der kommet fart på udviklingen de seneste par år. For chippen kan ­både erstatte nøgler og pung og bl.a. gøre det lettere at betale i butikkerne.

Flere danske virksomheder og selskaber fortæller til Berlingske, at de er klar til at følge med tendensen.

Direktør for Verifone, der står bag bl.a. Dankort-automater, Chris Lund-Hansen, siger, at Verifone er åbne over for, at personlige chip i hænderne registreres i deres system. Han ­understreger, at sikkerheden omkring chippen skal være i orden:

»Vi ser i øjeblikket en rivende udvikling, når det kommer til nye betalingssløsninger. Hvis danskerne i fremtiden har et chipimplantat, der kan fungere som et Dankort, vil vi se nærmere på, hvordan vores teknologi kan kobles sammen med det.«

I Sverige har den nye tendens senest fået metroselskabet i Stockholm til at tage kontakt til den svenske sammenslutning for personer med chip i kroppen for at undersøge mulig­hederne for at koble chippene til metrosystemet. Så kan passagerer med et enkelt sving med hånden checke ind i metroen – ligesom danskerne gør det med rejsekort.

Det kan også Københavns Metro se muligheder i. Kundedirektør Rebekka Nymark ­siger, at selskabet vil forsøge at imødekomme en eventuel efterspørgsel i fremtiden: »Det skal være så nemt og hurtigt som muligt at rejse med metroen.«

Det samme vil Nets, der står bag betalingsløsninger i Danmark. Selskabet er positiv over for, at chippen bliver koblet til deres system i fremtiden. Ligeledes siger DSB, at da chip­implantater endnu ikke er udbredt blandt danskerne, har selskabet ikke konkrete planer, men togselskabet »ønsker at være der, hvor kunderne er«, siger chef for forretningsudvikling Aske Wieth-Knudsen.

Internetbutikken Dangerous Things oplyser, at de alene har solgt 10.000 chipimplantater de seneste to år på verdensplan.

Men teknologien har svært ved at slå rod i Danmark, hvor reglerne for chipimplantater er uklare.

 

Styrelsen for Patientsikkerhed skriver i en mail til Berlingske, at de endnu ikke har taget stilling til, hvad reglerne på området skal ­være.

»Vi ved ikke meget om fænomenet. På længere sigt skal det undersøges, hvordan man håndterer det i Danmark,« skriver chefkonsulent i styrelsen Eva Bidstrup.

Derfor laver piercingstudier i København ekskursioner over Øresund til Stockholm, hvor danskerne helt lovligt kan få chippen implementeret. For på den andens side af Øresundsbroen kan svenskerne gå ned til en piercingforretning for at få skudt chippen ind. En enkel manøvre, der blot kræver en lille kanyle, før chippen, der er på størrelse med et riskorn, ­ligger i hånden.