En chip i hånden. Det lyder bizart, men både i Sverige, USA og flere andre lande er der kommet fart på udviklingen de seneste par år. For chippen kan både erstatte nøgler og pung og bl.a. gøre det lettere at betale i butikkerne.
Flere danske virksomheder og selskaber fortæller til Berlingske, at de er klar til at følge med tendensen.
Direktør for Verifone, der står bag bl.a. Dankort-automater, Chris Lund-Hansen, siger, at Verifone er åbne over for, at personlige chip i hænderne registreres i deres system. Han understreger, at sikkerheden omkring chippen skal være i orden:
»Vi ser i øjeblikket en rivende udvikling, når det kommer til nye betalingssløsninger. Hvis danskerne i fremtiden har et chipimplantat, der kan fungere som et Dankort, vil vi se nærmere på, hvordan vores teknologi kan kobles sammen med det.«
I Sverige har den nye tendens senest fået metroselskabet i Stockholm til at tage kontakt til den svenske sammenslutning for personer med chip i kroppen for at undersøge mulighederne for at koble chippene til metrosystemet. Så kan passagerer med et enkelt sving med hånden checke ind i metroen – ligesom danskerne gør det med rejsekort.
Det kan også Københavns Metro se muligheder i. Kundedirektør Rebekka Nymark siger, at selskabet vil forsøge at imødekomme en eventuel efterspørgsel i fremtiden: »Det skal være så nemt og hurtigt som muligt at rejse med metroen.«
Det samme vil Nets, der står bag betalingsløsninger i Danmark. Selskabet er positiv over for, at chippen bliver koblet til deres system i fremtiden. Ligeledes siger DSB, at da chipimplantater endnu ikke er udbredt blandt danskerne, har selskabet ikke konkrete planer, men togselskabet »ønsker at være der, hvor kunderne er«, siger chef for forretningsudvikling Aske Wieth-Knudsen.
Internetbutikken Dangerous Things oplyser, at de alene har solgt 10.000 chipimplantater de seneste to år på verdensplan.
Men teknologien har svært ved at slå rod i Danmark, hvor reglerne for chipimplantater er uklare.
Styrelsen for Patientsikkerhed skriver i en mail til Berlingske, at de endnu ikke har taget stilling til, hvad reglerne på området skal være.
»Vi ved ikke meget om fænomenet. På længere sigt skal det undersøges, hvordan man håndterer det i Danmark,« skriver chefkonsulent i styrelsen Eva Bidstrup.
Derfor laver piercingstudier i København ekskursioner over Øresund til Stockholm, hvor danskerne helt lovligt kan få chippen implementeret. For på den andens side af Øresundsbroen kan svenskerne gå ned til en piercingforretning for at få skudt chippen ind. En enkel manøvre, der blot kræver en lille kanyle, før chippen, der er på størrelse med et riskorn, ligger i hånden.