Danske vaccine-børn ramt af mystisk søvnsygdom

Sundhedsstyrelsen har fået de første indberetninger om danske børn, der har udviklet narkolepsi efter vaccination mod svineinfluenza.

Svenske Emelie Olsson er en af de godt 800 børn i Sverige og andre steder i Europa, der har udviklet narkolepsi efter at have fået vaccine mod svineinfluenza. Nu er to danske børn blevet ramt. Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To danske børn er blevet ramt af en mystisk søvnsygdom, efter at de er blevet vaccineret mod svineinfluenza.

Sundhedsstyrelsen har i marts og april modtaget de første to bivirkningsindberetninger om en mulig udvikling af narkolepsi i forbindelse med vaccination med Pandemrix, oplyser styrelsen i en meddelelse.

I andre af de nordiske lande er der rapporteret et stort antal tilfælde med børn og unge, der efter en vaccination mod svineinfluenza har fået narkolepsi, som betyder, at patienten pludselig falder i søvn.

Men Danmark, hvor langt færre børn fik vaccinationen, har hidtil været forskånet for den type sager. Nu vurderer Sundhedsstyrelsen imidlertid, at det "ikke kan udelukkes", at vaccinationen også kan kædes sammen med narkolepsi blandt børn i Danmark.

I det ene tilfælde drejer det sig om et barn med en hjertelidelse, der første gang fik vaccinationen i november 2009. Efter den første dosis var der ingen bivirkninger. Men i foråret 2010 blev barnet vaccineret på ny, og efter 10-14 dage ændrede det adfærd. Barnet havde svært ved at holde sig vågen og har nu fået stillet diagnosen narkolepsi.

I det andet tilfælde handler det om et barn med astma, der blev vaccineret i november 2009. Først på sommeren 2010 udviklede barnet narkolepsi og faldt i søvn flere gange om dagen. Blandt andet faldt det ned fra stole, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Rapporterne om de danske sager kommer samtidig med, at et stort svensk registerstudie viser en forøget risiko for narkolepsi efter vaccination mod svineinfluenza blandt børn og unge voksne.

Undersøgelsen viser, at der er en tre gange højere risiko for sygdommen blandt vaccinerede end blandt uvaccinerede børn og unge under 20 år. Blandt unge voksne mellem 21 og 30 år er risikoen fordoblet.