Danske universitetsansatte klager til FN over arbejdsvilkår

Danmark lever ikke op til en international aftale om universitetsansattes vilkår, mener Dansk Magisterforening, der vil klage til FN. Videnskabsminister siger: »De kan klage, lige så tosset de vil.«

Landets universitetsansatte har usikre ansættelsesforhold og for lidt indflydelse. I sammenligning med andre europæiske lande står det faktisk ganske sløjt til med den akademiske frihed i Danmark. Det mener Dansk Magisterforening, der på baggrund af en lidet flatterende dansk 21. plads i en engelsk undersøgelse af universitetsansattes frihedsgrader i 23 europæiske lande nu har besluttet at klage til FN over forholdene. Håbet er at få den danske regering til at følge retningslinjerne.

Danmark tilsluttede sig i 1997 FN-organisationen UNESCOs anbefalinger om friheder og rettigheder for universitetsansatte, men ifølge magisterforeningen har hverken den nuværende eller den tidligere regering fulgt anbefalingerne, og derfor vil foreningen nu klage til UNESCO.

»Vi vil gøre opmærksom på, at hverken lovgivning eller praksis lever op til UNESCOs anbefalinger. Vores håb er, at det her vil få politikerne til se på de mangler, der er, og hvordan de kan udbedre dem,« siger formand for Dansk Magisterforening Ingrid Stage:

»Universitetsloven skal revideres næste år, og derfor er der god grund til at tage fat på problemerne nu.«

Den engelske undersøgelse fra University of Lincoln når frem til, at Danmark er et af de lande i Europa, der er længst fra at leve op til UNESCO-aftalen.

Ifølge Ingrid Stage er der bl.a. problemer med at tilbyde universitetsansatte sikre ansættelsesforhold og tilstrækkelig indflydelse. Hun erkender, at FN hverken kan straffe eller tvinge Danmark til at leve op til UNESCOs retningslinjer.

Færre fastansættes
Ingrid Stage påpeger, at der stik imod UNESCOs anbefalinger bliver flere og flere tidsbegrænsede stillinger på danske universiteter.

»Når man er fast ansat, så har man sikkerhed for, at man kan udtale sig kritisk og uden selvcensur, fordi man ikke kan blive truet på sit levebrød. Men herhjemme er det sådan, at man arbejder mere og mere med tidsbegrænsede eller løse ansættelser på universiteterne. Det lægger en dæmper på lysten til at udtale sig kritisk og frit, som ellers er en af universiteternes vigtige roller,« siger hun:

»Der er også opstået et meget hierarkisk system i universitetsverdenen, hvor de ansatte ofte er sat uden for indflydelse. De har ikke længere indflydelse på valget af deres ledere.«

Videnskabsminister Helge Sander (V) ser med sindsro frem til, at regeringen engang i det nye år vil blive involveret i en klagesag til FN-systemet.

»Jeg er mildest talt forbløffet. De kan klage, lige så tosset, de vil. Jeg er ikke i tvivl om, at vi lever op til UNESCOs standarder,« siger han.

Helge Sander tilføjer, at han ikke vil blande sig i, hvordan universiteterne ansætter deres medarbejdere.

»Det er op til de enkelte bestyrelser, og det er en overenskomst mellem to parter. Det hverken kan eller vil jeg blande mig i,« siger han.