Danske universiteter stopper med at optage udefra

Regeringens plan om at skære ned på kandidatuddannelser får flere af landets universiteter til at bremse optaget af studerende fra andre institutioner og lande.

Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere universiteter vil ikke længere optage studerende fra andre uddannelser og udlandet. Det sker på grund af regeringens udmelding om, at en lang række kandidatuddannelser skal skæres ned, skriver Information.

Et af de universiteter er Københavns Universitet, hvor prorektor Lykke Friis ikke ser andre muligheder end at stoppe optaget af studerende udefra på de mere end 60 kandidatuddannelser, der skal skæres ned.

Derfor vil man ikke skrive under på de planlagte aftaler med Uddannelsesministeriet, hvor et af hovedformålene for uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) ellers er at skabe et mere sammenhængende uddannelsessystem, hvor alle kan videreuddanne sig, og hvor man samtidig øger antallet af internationale studerende.

»Det er mildest talt vanskeligt at indfri målet om styrket internationalisering og optag af flere studerende udefra, når vi ikke engang har plads til vores egne bachelorer, som har retskrav på at komme ind på kandidatuddannelsen. Derfor vil vi ikke bare skrive under på de mål, fordi vilkårene er ændret,« siger Lykke Friis til Information.

Meldingen er den samme på Syddansk Universitet, hvor prorektor Bjarne Graabech Sørensen giver udtryk for, at man ikke har en »jordisk chance« for at leve op til målene om flere studerende udefra, når uddannelserne samtidig bliver skåret ned.

Sofie Carsten Nielsen erkender over for Information, at regeringens dimensioneringsmodel vil kunne betyde, at der bliver plads til færre studerende udefra på nogle studier i en periode, men hun holder fast i, at danske universiteter ikke skal uddanne til arbejdsløshed.