Danske universiteter rykker op på international rangliste

Flere uddannelser på danske universiteter bevæger sig opad på en liste over topuniversiteter i verden. Især har dyrlægeuddannelsen klaret sig godt.

På besøg på Universitetshospitalet for store husdyr i Taastrup. Hesten Snow Flake er tidligere væddeløbshest, men er pensioneret på grund af en skade. I dag har den været inde til tjek og tandeftersyn. Foto: Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Heste, hunde, køer og andre dyrearter er noget, Danmark kan uddanne dygtige dyrlæger til at undersøge og operere. I hvert fald hvis man kigger på en ny liste over topuniversite­ter og uddannelser i verden. På den såkaldte »QS World University Ranking«-liste er flere danske universiteter kravlet op ad ranglisten med forskellige uddannelser.

Bedst af alt har dyrlægeuddannelsen klaret sig. Den er gået fra en syttende- til en tiendeplads over veterinæruddannelser i hele verden, og det er den eneste af de danske uddannelser, der nu befinder sig på top ti.

Det er leder af veterinærskolen Birgit Nørrung glad for. Hun påpeger, at det bl.a. kan skyldes, at man på veterinæruddannelsen de seneste år har lagt vægt på at samarbejde med de studerende om, hvordan uddannelsen skal være.

»Vi evaluerer løbende med de studerende, og så har vi meget fokus på at prøve tingene i praksis,« siger hun. Det får de studerende bl.a. lov til, når de øver sig i at sy bamser sammen og lægge forbindinger, før de desuden øver sig i kadavere og senere hen levende dyr.

Afprøvning af virkeligheden

Den kliniske undervisning på levende dyr foregår på Institut for Produktions­dyr og Heste, hvor dyrlægestuderende Katrine Højfeldt, der er på sit sidste år af uddannelsen, har vagter og undervisning. Hun er netop glad for sin uddannelse, fordi hun får lov at prøve meget af i virkeligheden.

»Vi prøver at lægge forbindinger og sy, og vi er med til operationer. Det giver noget helt andet end blot at høre om det,« siger hun.

Et andet vigtigt element, som Birgit Nørrung påpeger, er, at de studerendes undervisning er forskningsbaseret. De bliver altså undervist af forskere og får hele tiden den seneste viden inden for et område.

»Det betyder også meget i forhold til internationale mål,« siger hun og påpeger, at veterinærskolen har haft stort fokus på netop dette igennem de seneste år. Derfor er hun glad for, at det har båret frugt, men hun synes derudover, at det er vigtigt at tage ranglister med et gran salt.

Det er formand for Danske Universiteter Anders Bjarklev enig i. Han påpeger, at ranglister kan skifte meget efter, hvad der bliver lagt vægt på det pågældende år. Alligevel synes han, at de danske universiteters fremgang siger noget om prioritering af uddannelse i Danmark.

Prioritering virker

»Det viser jo, at det virker, når man prioriterer uddannelser i bl.a. finansbudgetter,« siger han. Derfor er han også bekymret for, at netop den manglende prioritering i den seneste finanslov i de kommende tre til fem kan resultere i, at man vil se danske universiteter gå tilbage på ranglisterne.

Andre danske uddannelser, der har klaret sig godt, er bl.a. Copenhagen Business School, der ligger på en trettendeplads med Business og Management-studiet. Samme placering har Danmarks Tekniske Universitets uddannelse »Enviromental Science« fået, mens tandlægeuddannelserne på Københavns Universitet og Aarhus Universitet ligger henholdsvis på en trettende- og en syttendeplads.

QS’ rangliste er den sjette af slagsen og er ifølge organisationen selv den hidtil mest omfattende rangliste. Organisationen er til dagligt et internationalt uddannelses- og karrierenetværk.