Danske unge: Nej tak til ungdomshus

Modstanden mod et nyt ungdomshus er størst blandt landets unge. Den unge generation har stor ansvarsfølelse, mener ekspert. Ritt Bjerregaard (S) fortsætter med at lede efter et hus.

Foto: Jens Hage

Over halvdelen af landets unge imellem 18 og 35 år vil slet ikke have et nyt ungdomshus af Københavns Kommune. Det viser en ny Gallup-måling foretaget for Berlingske Tidende, kort efter at flere tusinde støttede et nyt ungdomshus ved en ikke-voldelig demonstration i begyndelsen af oktober.

Kun lidt over en tredjedel af de unge mener ifølge målingen, at Københavns Kommune med overborgmester Ritt Bjerregaard (S) i spidsen bør stille et nyt ungdomshus til rådighed for de unge. De københavnske unge skiller sig ikke ud fra landsgennemsnittet.

Forskningsleder på Center for Ungdomsforskning, Jens Christian Nielsen, mener, at modstanden mod et ungdomshus blandt de unge skyldes generationens ansvarsfølelse og selvstændighed.

»Dagens unge er opdraget til selv at skulle tage et ansvar for deres uddannelse, boligsituation, økonomi og deres liv i det hele taget. De er vant til selv at handle for at opnå det, de gerne vil, og derfor kan det virke forkert, at en gruppe unge nu bare skal have et hus,« siger Jens Christian Nielsen.

Undersøgelsen viser også, at danskerne på tværs af aldersgrupper er splittede i spørgsmålet. Mens modstanden er størst blandt de unge, hvor næsten 60 pct. ikke synes, at Københavns Kommune skal stille et nyt hus til rådighed, mener godt fire ud af ti danskere, at de unge gerne må få et nyt ungdomshus.

»De ældre generationer har en større historisk bevidsthed end de helt unge. De kan huske punkbevægelsen og 80ernes besættere. Det kan de unge ikke nødvendigvis, og det spiller ind, når folk tager stilling,« siger Jens Christian Nielsen.

Overborgmester Ritt Bjerregaard vil trods en modstand blandt de unge fortsætte sit politiske arbejde for, at de unge får et nyt ungdomshus. »Et ungdomshus skal ikke henvende sig til den brede skare, og derfor skal vi forsøge at finde en løsning, selv om en stor gruppe ikke ønsker det,« siger hun.