Danske unge har rekord i hash og alkohol

En ny rapport fra EU giver danske unge en førsteplads, når det gælder brugen af hash og alkohol.

Danske unge har rekord i hash og alkohol - 1
Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

I en ny undersøgelse af 15- til 24-årige europæeres forbrug af rusmidler ligger Danmark helt i top, både når det gælder om at have fået hash tilbudt og om at have prøvet hash. Næsten halvdelen af de unge svarer, at det er let at få hash på deres skole, skriver Urban i dag.

Og også på forbruget af alkohol er danskerne klart i førertrøjen blandt de 15 lande i undersøgelsen.

»Vi har en ungdomskultur i Danmark, hvor man går meget i byen og drikker helt fra 15-16 års alderen, og sådan det er tilsyneladende ikke i andre lande,« siger centerleder på Center for Rusmiddelforskning i Århus, cand. psyk. Mads Uffe Pedersen, der glæder sig over, at de danske unge ikke scorer nær så højt, når det gælder de hårdere stoffer.

Også det, at hash og alkohol er let at få fat i, nævner han som medvirkende årsag til de unges forbrug - og det er bekymrende.

»Et stof mister sin farlighedskarakter, hvis man kan få det alle steder,« siger lederen, som understreger, at regelmæssigt misbrug kan medføre afhængighed.

Svend Sabroe, lektor på Institut for Epidemiologi og Socialmedicin på Aarhus Universitet, har tidligere undersøgt unges alkoholvaner, og også han peger på tilgængeligheden.

»Vores undersøgelser har vist, at det er en fordom, at stoffer kun kan fås i Århus og København. Det er lige så let at få hash i Holstebro og i Herning,« siger Svend Sabroe.

Han og hans kollegers undersøgelser peger på, at forældrenes holdning betyder meget for de unges alkohol- og hashforbrug.»Bare almindelig omsorg som at de voksne ved, hvor den unge er, og hvem han eller hun er sammen med, virker begrænsende på forbruget,« siger Svend Sabroe.