Danske unge drikker for at glemme deres problemer

Når danske unge drikker alkohol, er det ofte for at drukne deres problemer, viser en undersøgelse.

Der er ikke det samme gruppepres på unge med hensyn til at drikke, som der var tidligere. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Når de danske gymnasie- og erhvervsskoleelever hælder alkohol i halsen, er det i høj grad for at glemme deres problemer. Det viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed, som har undersøgt de danske gymnasieelevers alkoholvaner, skriver metroxpress.

I undersøgelsen er eleverne blevet spurgt til, hvilke positive forventninger de har til at drikke alkohol. Her angiver 39 procent af eleverne, at de ved at drikke glemmer deres problemer.

»Det synes jeg klart er for mange. Man kan se ud fra de samlede tal, at der er meget stor tiltro til alkohol som euforiserende middel. De unge siger, de glemmer deres problemer, bliver gladere og udadvendte,« siger Janne Schurmann Tolstrup, der er forskningsleder hos Statens Institut for Folkesundhed og hovedforfatter på rapporten.

Ifølge professoren kan alkohol godt være med til at »få problemerne på afstand«, men at det er en kortsigtet løsning.

»Problemerne er der jo igen dagen efter. Spørgsmålet er også, hvor meget det hjælper. Det er jo ikke altid, man bliver fuld og glad, nogle gange bliver man også fuld og ked af det,« siger Janne Schurmann Tolstrup, som er overrasket over, hvor meget de unge drikker.

Bekymringen for de unges drikkeri for at glemme problemer er stor hos psykolog Bende Riis, som de seneste 10 år har arbejdet med at rådgive børn og unge.

»Jeg synes, det er et advarselssignal af rang. Det er dybt bekymrende. At 39 procent siger sådan er et advarselstegn til professionelle, men også politikerne og den linje, man lægger for de unge,« siger Bende Riis.

For de unge, hun møder, er »problemer« et vidt begreb, som drejer sig om alt fra mindre kærestesorger til selvskadende adfærd.

BNB