Danske udsendte i Irak mangler soldater at træne

Nye oplysninger om manglende udnyttelse af de danske soldater i Irak vækker undren hos forligspartier på begge sider af folketingssalen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kniber for de danske tolke og militærinstruktører i Irak med at få tiden til at gå.

Det har været så langt mellem de irakiske soldater på Al Asad-træningsbasen, at danskerne på hold 1 i Irak har fået ekstraordinær orlov, skriver Politiken.

Træning af den irakiske regeringshær betragtes som helt afgørende for krigen mod terrororganisationen Islamisk Stat, der trods et års vestlige bombeangreb fortsat kontrollerer store dele af Irak, herunder millionbyen Mosul og en række byer tæt på hovedstaden Bagdad.

Den danske styrke i Irak har ellers kapacitet til at uddanne op til 400 soldater ad gangen, men ifølge en artikel på Forsvaret.dk har i gennemsnit mellem 50 og 80 irakiske soldater ad gangen deltaget i træningen.

Oplysningerne om manglende udnyttelse af den eksisterende danske indsats vækker undren hos forligspartier på begge sider af folketingssalen blandt andet hos Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen (S).

»Det er klart, at det giver jo ikke mening, at folk bruger deres tid dernede, hvis der ikke er noget at arbejde med. Men jeg ved også, at i krigssituationer kan der være perioder, hvor der er mange ved fronten. Hvordan det vil se ud om 14 dage, ved jeg ikke. Derfor må vi have en vurdering af indsatsen over tid«, siger han til Politiken.

Marie Krarup (DF) er også klar til at diskutere bemandingen på mødet i forligskredsen fredag, men hun understreger, at hun ikke vil gøre noget, før efter hun har fået en briefing om den danske indsats i Irak.