Danske Trump-fans fejrer indsættelse: »Det er netop sjovt, fordi der er så meget modstand imod ham«

Berlingske har talt med tre danske Donald Trump-støtter, der alle vil fejre ham på behørig vis på en bar i København, der til lejligheden er pyntet med amerikanske flag, Budweiser-øl bag disken og indsættelsen på storskærm.

»Han har selvfølgelig sine fejl og mangler ved ikke at være så diplomatisk. Men jeg tror nok, at han skal lære det. Han har jo ikke været i politik så længe, så det skal nok komme,« siger 29-årige Markus Rasmussen fra Gentofte, der ser Trump som en forfriskende skikkelse på flere områder. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERIC J.BROWN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark, er et af de lande i verden, hvor færrest foretrak Donald Trump som USAs næste præsident, men nu bliver det en realitet, at den 70-årige forretningsmand og new yorker bliver indsat på De Forenede Staters mest magtfulde stol.

Så hvordan vil danske Trump-støtter fejre indsættelsen, der er sat til at begynde kl. 17.30 dansk tid?

Det plejer at være en stor fest, når præsidenter indsættes, og det var også tilfældet, da Barack Obama blev det i 2009 og 2013. Sådan har det det dog bestemt ikke lydt denne gang, hvor musikerne har stået i kø for ikke at ville spille til indsættelsen i Washington.

Men en ting er, hvordan det bliver fejret på den anden side af Atlanten.

Torben på 56 år fra København

Bag disken ved aftenens arrangement på baren Musen & Elefanten står Torben Mark Pedersen. Han er 56 år, bor i København, uddannet økonom og er mest af alt tilhænger af Trump, fordi den anden kandidat var Hillary Clinton.

»Han vil være en klar forbedring for udenrigspolitikken sammenlignet med Obamas og Hillary Clintons linje, som rent ud sagt har været en katastrofe i Mellemøsten. Trumps relationer til Israel er også langt bedre end Obamas,« siger han.

Hvad får dig til at fejre ham og indsættelsen i dag?

»Det er en stor ting, hver gang der kommer en ny præsident, og det er sjovt at se transmissionen derovre fra og fejre det sammen med et halvt hundrede andre Trump-supportere. Og så er det selvfølgelig en marketingsgimmick fra barens side, at vi afholder det her arrangement.«

 

Hvordan er det at være Trump-støtte i Danmark, hvor langt de fleste ikke ønskede ham som præsident?

»Det er netop sjovt, fordi der er så meget modstand imod ham. Nogle af reaktionerne mod Trump er ret ekstreme og specielt i USA, hvor der ligefrem bliver arrangeret voldelige overfald, som er helt vanvittigt.«

Hvad tror du, at han kommer til at opnå som præsident?

»Han har de bedste forudsætninger for at opnå noget, fordi han har et republikansk flertal i Kongressen og Repræsentanternes Hus. Obama har været nærmest politisk død i de seneste seks år, hvor han ikke har haft et flertal eller formået at lave et samarbejde med Republikanerne. Så her tror jeg, at Trump vil kunne skabe nogle resultater«.

Hvad kan bekymre dig?

»Hans handelspolitik og hans protektionisme. For det er hverken noget USA eller verdensøkonomien har brug for. En anden ting er, at han ikke virker som en person, der tager imod råd fra rådgivere, som måske ved bedre - og det kan bekymre mig«.

Markus på 29 år fra Gentofte

29-årige Markus Rasmussen, fra Gentofte er studerende og medlem af Konservativ Ungdom, ser Trump som en forfriskende skikkelse på flere områder.

»På grund af hans politik om at opretholde national suverænitet, hvor man beskytter sine grænser, og at han går ind for lovlig og ikke ulovlig indvandring. Jeg er også glad for, at han tør at sige tingene, som de er. Det er et stort problem i nutidens politik, at man ikke tør sige tingene ligeud«.

Men nogle gange siger han vel også tingene lidt for direkte?

»Han har selvfølgelig sine fejl og mangler ved ikke at være så diplomatisk. Men jeg tror nok, at han skal lære det. Han har jo ikke været i politik så længe, så det skal nok komme«.

Hvis nu det var Obama og ikke Clinton, som Trump var stillet op imod. Ville du så stadig være Trump-tilhænger?

»Ja. Jeg er ikke stor fan af Obama«.

Hvad får dig til at fejre ham herhjemme i Danmark?

»For at være lidt politisk ukorrekt, og fordi det er lidt konfronterende, men med et glimt i øjet. Jeg priser mig lykkelig over, at vi i Danmark har en åben debat og en humor, hvor man kan tillade sig at gøre det. Hvis jeg var i Sverige, ville jeg nok ikke tage ind på en bar og fejre ham«.

Anders på 28 år fra Esbjerg

Flere KUer har valgt at tage til arrangementet på Musen & Elefanten, og en af dem er 28-årige Anders Madsen, der er rejst hele vejen fra Esbjerg for at fejre Donald Trump, som han ikke kendte til, inden han stillede op som præsidentkandidat.

»I efteråret 2015 tilbød Donald Trump, at man kunne spørge ham og alle mulige ting. Jeg husker stadig to af spørgsmålene. Det ene gik på, hvordan man fik succes. Her svarede han, at man aldrig skulle give, altid arbejde hårdt, og så skulle man nok nå sit må. Det andet var, om han ville have løn for at være præsident, hvor han svarede, at det ville han ikke. Det fik mig til at se nærmere på hans politik«.

 

Hvad får dig til at støtte Trump i dag?

»Han går ind for, at man ikke skal føre krig i lande for at få demokrati - ligesom vi har set det i Afghanistan og Irak. Jeg er også tilhænger af hans måde at tale til sine vælgere på. Han siger tingene ligeud i stedet for en masse politikersnak, hvor man bare forsøger at få stemmer«.

Tror du, at han bliver ligeså populær som Obama?

»Det er svært at sige. Hos amerikanerne tror jeg godt, at han kan blive ligeså populær. Men i og med Obama har et bedre forhold til medierne og har haft nogle dygtige pr-folk, der har skabt et positivt image omkring ham, tror jeg, at Trump får en udfordring med at blive ligeså populær«.