Danske syrienskrigere kan være brugt som stråmænd

PET efterforsker en sag om mulig momssvindel med danske firmaer begået af terrormistænkte. Mindst tre af de pågældende skulle være Syrien-krigere, hvoraf den ene blev dræbt af en drone i december.

Foto: STRINGER. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Mindst tre danske syrienskrigere står som direktører i firmaer, der mistænkes for fusk med blandt andet moms og afgifter, skriver DR.

DRs research peger på, at syrienskrigerne kan have fungeret som stråmænd for en række danske virksomheder, hvoraf flere er lukket med en gæld til både private kreditorer og staten i form af ubetalt moms og afgifter.

En stråmand er en person som bruges som mellemmand, ofte til et ulovligt eller moralsk tvivlsomt forehavende. En person, der tager skraldet, når en virksomhed lukkes eller går konkurs.

- Du kan selvfølgelig ikke udelukke, at der er tale om identitetstyveri, men det kan meget vel tænkes, at de har stillet deres identitet til rådighed for det her, nu de alligevel skulle rejse ud, siger tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen til DR.

En af syrienskrigerne, O.S., blev i december dræbt ved et droneangreb i Raqqa i Syrien. Ét af de selskaber, som han har været sat i spidsen for, skylder 4,3 millioner kroner i moms for salg af blandt andet ost fra Holland.

Læs mere