Danske styrker har ikke udleveret fanger

Afghanske styrker har ikke modtaget fanger fra danske soldater i landet, oplyser Venstres udenrigsordfører Jens Hald Madsen.

Danske soldater har ikke udleveret fanger til afghanske styrker, som ifølge norske diplomater udsætter fangerne for tortur.

Det siger udenrigsordfører Jens Hald Madsen (V) til Ritzau og beroliger sine kolleger Mogens Lykketoft (S) og Niels Helveg Petersen (R).

- Deres bekymring er fuldstændig ubegrundet. Dansk forsvar har ikke overdraget tilbageholdte til afghanske myndigheder. Derfor er problemstillingen ikke aktuel for det danske forsvar, siger han.

Danmark indgik den første aftale med Afghanistan om, hvordan man skal behandle tilbageholdte. De skal have kontakt med dansk forsvar, Internationalt Røde Kors og FN's Menneskerettighedskommission, påpeger han.

Mogens Lykketoft ønsker bedre kontrol, hvis der er eksempler på, at fanger mishandles.

- Jeg har ikke hørt om konkrete sager, hvor danskerne har udleveret folk. Men uanset om det er tilfældet, så skal vi selvfølgelig bidrage sammen med Norge og andre lande til at lægge pres på de afghanske myndigheder, hvis der er eksempler på mishandling, siger Mogens Lykketoft.

/ritzau/