Danske studerende strømmer til udlandet

Fra 2010 til 2015 skete en fordobling i antallet af danske udvekslingsstuderende. Særligt de korte videregående uddannelser har oplevet en kraftig vækst i udlandsophold som en del af studietiden.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere end 11.500 danske studerende på videregående uddannelser læste sidste år i udlandet. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er næsten en fordobling siden 2010, hvor knap 6.000 studerende søgte ud over de danske landegrænser. En stigning, der dels kan forklares i det faktum, at der er kommet flere studerende mellem 2010 og 2015, og dels i at regeringerne siden 2013 har haft det som et erklæret mål, at flere studerende i løbet af deres uddannelse skulle læse i udlandet.

Tallene dækker over danske studerende, der er rejst ud i minimum 14 dage på et ophold, der har været meritgivende – altså tæller som en del af deres videregående uddannelse.

Det er særligt blandt de studerende, der læser på en kort videregående uddannelse, der er sket en voldsom stigning. Her rejste 1.533 i 2015 til udlandet som et led i deres uddannelse, mens det blot drejede sig om 130 i 2010. Det er mere end en tidobling.

Hos Københavns Erhvervsakademi (KEA), der udbyder en række korte videregående uddannelser, kan de genkende tendensen.

Eva Valcke, der er chef for student affairs and services på skolen, fortæller, at det særligt drejer sig om praktikophold på 10 uger samt kortere kurser, hvor de studerende kan komme ud og samarbejde med enten en virksomhed eller studerende fra andre lande om konkrete cases.

Tidligere skulle de studerende tage et helt semester, hvis de ville læse i udlandet, men med de kortere kurser er det blevet nemmere for de studerende, fortæller Eva Valcke.

»Fordi uddannelserne er korte – de tager to år – så var mange studerende ikke interesseret i at være væk et helt semester. Men med de kortere ophold på ned til to uger kan de ret smertefrit tage af sted,« siger Eva Valcke fra KEA.

Hun fortæller også, at Københavns Erhvervsakademi gør meget for at opfordre de studerende til at tage til udlandet. Det skal nemlig ruste de studerende bedre til et internationalt arbejdsmarked.

»I dag er det meget almindeligt med udlændinge på arbejdspladsen. Arbejdsmarkedet er blevet globalt. Så vi synes, det er vigtigt, de studerende får globale kompetencer,« fortæller Eva Valcke.

I øjeblikket er praktikopholdene på 10 uger de mest almindelige udlandsophold for de studerende på KEA, men de korte ophold på to uger kan meget vel overtage den førsteplads meget snart, vurderer Eva Valcke.

Nedenfor kan du se dels hvor de danske studerende i 2015 rejste hen, og dels udviklingen for de enkelte uddannelseskategorier fra 2010 til 2015.