Danske støttekroner går til Taliban-kontrollerede skoler

Danmark har bidraget med op imod en milliard kroner til det afghanske skolesystem, men en ny DR-dokumentar afslører, at flere skoler er under Talibans kontrol, ligesom flere skoler har langt færre elever end påstået. Danske politikere kalder det en skandale.

En ny DR Dokumentar afslører svindel med den danske bistand til skoler i Afghanistan. Flere skoler er desuden kontrolleret af Taliban, lyder det. Her ses afghanske drenge, der studerer koranen under ramadanen i byen Herat. / AFP PHOTO / AREF KARIMI Fold sammen
Læs mere
Foto: AREF KARIMI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske soldaters 12 år lange kamp mod den fundamentalistiske bevægelse Taliban i Afghanistan sluttede for to år siden, men Danmark sender stadig en masse støtte i form af økonomisk bistand til det krigshærgede land.

Der er blandt andet blevet brugt knap en milliard kroner på at bygge og drive skoler i Afghanistan, men nu afslører en ny DR-dokumentar, »Skoler i Skudlinjen«, at flere af skolerne er under hel eller delvis kontrol af Taliban.

Det gælder for eksempel på skolen Qarghan Thipa, hvor Taliban dikterer undervisningen.

»De folk giver os undervisningsplanen og vi skal undervise efter deres principper,« fortæller skoleinspektør Noor Mohammed til DR.

Fusk med antallet af elever

Skolen ligger i et regeringskontrolleret område, men det til trods er det altså terrororganisationen, der blandt andet er kendt for at modsætte sig pigers skolegang, der sætter dagsordenen.

Danmark har støttet eller støtter 270 skoler i landet, og flere af skolerne er i områder, der direkte styres af Taliban.

Dokumentaren afslører desuden, at flere skoler fusker med antallet af elever for at få mere støtte. DR har allieret sig med journalister i Afghanistan, der har besøgt skoler støttet af Danmark, og det viser sig, at der flere steder er langt færre elever, end der officielt er meldt ud.

Et eksempel er Soor Dadh Skole i Nangarhar-provinsen, hvor der officielt går 1.700 elever. Her fortæller en lærer, at der reelt kun kommer 6-700 elever hver dag.

Generalsekretær John F. Sopko for SIGAR, der er USAs tilsynsmyndighed med genopbygningsarbejdet i Afghanistan, fortæller DR, at der er udbredt svindel med antallet af elever på skolerne. Han forklarer, at skolerne får penge fra Vesten efter antallet af elever, hvilket giver et incitament til at snyde.

Politikere kræver redegørelse

Udenrigsminister Kristan Jensen (V) er den øverste ansvarlige for den danske bistand til Afghanistan, og han skriver i en mail til DR Dokumentar, at han godt er klar over problemet med de såkaldte spøgelseselever.

»Vi tager problemet meget seriøst, og vi slår konsekvent ned, hvis vi har mistanke om korruption eller misbrug af danske midler. Samtidig har vi sammen med en række andre internationale donorer rejst problemet med spøgelseselever over for den afghanske regering,« skriver han til DR.

På Christiansborg mener Socialdemokraternes udviklingsordfører, Mette Gjerskov, at udenrigsministeren må redegøre for, hvad der er sket. Hun pointerer, at det lyder som en skandale. De konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, ønsker også en gennemgribende undersøgelse.

Dokumentaren »Skoler i Skudlinjen« vises mandag aften.