Danske specialstyrker skal bruges bedre

Efter mange års pres får Jægerkorpset og Frømandskorpset egen operativ kommando og løftes til strategisk niveau. Men politisk beslutning om at placere kommandoen i Nordjylland kan begrænse dens værdi.

Jægerkorpset og Frømandskorpset samt deres europæiske specialstyrkekolleger afholder i de kommende dage øvelsen Night Hawk. De flere end 200 soldater får selskab af 1.300 soldater fra syv lande, hæren, søværnet og flyvevåbnet med 35 forskellige fly og helikoptere. Night Hawk går ud på at træne samarbejdet med andre militære kapaciteter, der er i specialstyrkernes operationsområde. Øvelsen, der omfatter operationer til lands, til vands og i luften over det meste af Danmark, slutter 3. oktober. Her er østrigske specialstyrker i aktion i Rørdal øst for Aalborg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks specialoperationsstyrker i form af Jægerkorpset og Frømandskorpset skal udnyttes bedre og kunne løfte større opgaver i internationale operationer. Efter mange års pres, herunder fra chefer i Jægerkorpset, samles de to korps nu under en fælles operativ kommando, der overtager kommandoen over de to korps fra henholdsvis Hærens Operative Kommando og Søværnets Operative Kommando.

»Den operative kommando vil styrke hele specialoperationsområdet, fordi der kommer strategisk fokus på kapaciteterne,« siger generalmajor Jørgen Høll, der tidligere har været chef for Jægerkorpset og nu er udnævnt som den nye kommandos første chef og samtidig er forfremmet til general på linje med cheferne for de øvrige værn, hæren, søværnet og flyvevåbnet.

En af de forskere, der ved mest om brugen af specialoperationsstyrker, er major Lars Ehrensvärd Jensen på Forsvarsakademiet. Han har gjort tjeneste i mange år i Jægerkorpset og skrev sidste år et »brief« om behovet for at opgradere de danske specialstyrker. Her konstaterede han, at hovedparten af NATOs øvrige medlemmer er langt forude for Danmark med oprettelsen af en operativ kommando.

Samtidig anbefalede han, at den operative kommando blev placeret i København for at være tæt på andre strategiske myndigheder, blandt andre politiets ledelse og den politiske og diplomatiske ledelse.

Når eksempelvis Udenrigsministeriet planlægger en diplomatisk mission til et kriseramt område, hvor der er brug for sikkerhed, kan det være en stor fordel at inddrage et specialstyrkebidrag fra begyndelsen. En tilsvarende anbefaling kom fra Forsvarskommandoens eksperter, der i en rapport fra marts i år anbefalede at placere den operative kommando med dens 60-70 ansatte i København. Hvis man placerer den operative kommando på Flyvestation Aalborg, lever man kun i mindre grad op til ønsket om tæt samarbejde med landets strategiske niveau, lød det i rapporten fra forsvarschef Peter Bartrams eksperter.

Alligevel vedtog forsvarsordførerne bag forsvarsforliget kort efter at placere den operative kommando på Flyvestation Aalborg. Den konservative forsvarsordfører, Lene Espersen, der var en stærk fortaler for at oprette kommandoen, har begrundet placeringen i Nordjylland, hvor hun selv er valgt, med forsvarets hidtidige geografiske placering i landet.

»Da der var en del skævvridninger i forbindelse med tidligere beslutninger, blev der i denne sidste aftale lavet noget omrokeringer, så den geografiske balance på landsplan er blevet mere ligelig,« sagde hun til hjemmesiden Krigeren.dk.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, har ikke nogen erindring om, at placeringen i Aalborg udløste nogen større diskussion i forligskredsen.

»Placeringen i Aalborg var en del af det samlede billede, og mig bekendt blev Forsvarskommandoens analyse ikke nævnt under forhandlingerne,« siger Troels Lund Poulsen. Han ønskede ligesom Lene Espersen, at beslutningen om at oprette den operative kommando nu blev ført ud i livet.

»Der er jo snart gået to år, siden vi indgik forlig om det,« forklarer han.

Generalmajor Jørgen Høll vil ikke kommentere placeringen i Aalborg. Lars Ehrensvärd Jensen siger, at placeringen »er ikke smart, men den er et faktum.«

Troels Lund Poulsens forventninger til udbyttet af opgraderingen af de danske specialoperationsstyrker til strategisk niveau er ikke præcise.

»Men vi vil have et mere selvstændigt ophæng for specialstyrkerne, hvor de opnår flere strategiske muligheder,« siger han.

Sådan en strategisk opgave kan Lars Ehrensvärd Jensen godt ridse op. Fra 2017, når den nye operative kommando skal være helt klar til indsættelse, vil Danmark eksempelvis kunne tilbyde at lede et specialstyrkekomponent i en større international operation, forklarer majoren.

»I en operation som eksempelvis Libyen-størrelse kommer NATO typisk med fire komponenter: En landkomponent, en fly- og en maritim komponent. Den fjerde komponent er specialstyrkekomponenten, som Danmark skal kunne lede,« forklarer Lars Ehrensvärd Jensen.

»Hvis Danmark kan sende 500 mand, kan vi vælge, om vi vil sende eksempelvis en kampgruppe fra hæren, som forsvinder ned i dybet i landkomponenten, eller om vi vil bruge dem til at lede specialoperationskomponenten under et synligt dansk flag,« siger han.