Danske soldater vil i krig igen

Rekordmange af de soldater, der er vendt hjem fra Irak, har skrevet ny kontrakt med forsvaret.

Arkivfoto: Henning Bagger / Scanpix Fold sammen
Læs mere

De kender krigens værste rædsler efter et halvt år i den irakiske krigszone. Men det skræmmer ikke de helt unge soldater, der netop er vendt til Danmark, skriver B.T.

Rekordmange har skrevet under på en ny kontrakt med forsvaret, selvom det sandsynligvis indebærer en tur til den farlige Helmand-provins i Afghanistan. På det sidste hold i Irak har 126 af de såkaldte HRU-soldater, der kun var rekrutteret til den ene mission, sagt ja tak til at blive i forsvaret.

Der er tale om en stigning til 63 procent i forhold til de første otte hold i Irak, hvor rekrutteringsprocenten har svinget mellem 53 og 58 procent.

Dermed har det stigende antal angreb på den danske lejr ikke ødelagt kampmoralen hos de danske soldater. Tværtimod, siger oberst K. B. Petersen, der er chef for den danske bataljon i Irak.

»Det, at vi har været presset under opholdet, gør, at vi har holdt sammen og udviklet en korpsånd. Vi har også kun sendt 24 hjem. Det er også lavere end på de andre hold,« siger K. B. Petersen til B.T.

Forsvarsminister Søren Gade (V) glæder sig over de gode rekrutteringstal.

»Det er imponerende, når man ved, at de unge har frit valg på alle hylder på arbejdsmarkedet. Og så gør det mig stolt som politiker og borger, når det hold, der har været udsat for flest angreb på lejren, har så godt et kammeratskab, at de kan bære det igen,« siger Søren Gade.

Kilde: B.T.