Danske soldater til Mali uden drejebog i rygsækken

Ekspert og politikere kalder det bekymrende at sende danske jægersoldater til Mali, når en længe ventet manual for krigsførelse endnu ikke er klar.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE DESMAZES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De 30 danske jægersoldater, som skal deltage i en ny militær FN-operation i Mali, drager afsted uden en lovet og længe ventet militærmanual i bagagen. Det skriver Jyllands-Posten.

Manualen skal være en drejebog for, hvordan Danmark fører krig. Den forventes ifølge forsvarsminister Peter Christensen (V) først færdig i løbet af 2016.

Det er problematisk at sende danskere i krig uden en drejebog, lyder det fra flere sider.

Folkeretsekspert Anders Henriksen fra Københavns Universitet siger, at det helt klart ville være at foretrække, hvis manualen havde været på plads inden Mali-missionen, fordi den ville give soldaterne et solidt juridisk grundlag - og sikre, at »man ikke skal starte på bar bund«.

»Det allervigtigste er, at vi udstyrer de operationelle folk med nogle klare retningslinjer for, hvordan de skal forholde sig i tilfælde af tilbageholdelser. Hvilken beskyttelse har tilbageholdte personer? Kan vi overdrage tilbageholdte og i givet fald til hvem?« siger Anders Henriksen til Jyllands-Posten.

Både Socialdemokraterne, SF, Radikale, Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil ifølge avisen kigge nærmere på den manglende militærmanual.