Danske soldater skal bekæmpe afghansk opiumindustri

De hårde kampe, som på tre uger har kostet tre danske soldater livet, mens fem er blevet såret, foregår bogstaveligt talt midt i de nytilsåede opiumsmarker langs Helmandfloden.

Hidtil har NATO's militære ledelse i Helmand været tilbageholdende i kampen mod narkoen, fordi man er bange for, at bønderne vil vende sig imod soldaterne og støtte Taleban, skriver Politiken.

Men nu beder FN den internationale styrke om at gå mere i offensiven imod opiumsproduktionen.

»Det gør mig ondt, at I har mistet tre soldater, men NATO er nødt til at gøre mere for at stoppe det«, siger lederen af FN's narkoovervågning i Afghanistan, Hakan Demirbüken, til Politiken.

»Der er opium overalt, og mere og mere af det forarbejdes til heroin inde i det område, hvor jeres soldater er. Alle ved det, nogen må gøre noget, det er alvorligt«.
Omkring halvdelen af hele verdens opium kommer fra netop dette område i det sydlige Afghanistan, og den enorme narkoproduktion er en guldgrube for taleban. En stor del af deres våben og løn betales med de millioner af dollar, som de tjener på beskatning og afpresning af opiumsbønderne og smuglerne.

Demirbüken er manden bag den årlige FN-rapport om narkoproduktion i Afghanistan. 2007-rapporten viser, hvordan udviklingen er eksploderet i Helmand, især i de fire distrikter omkring hovedbyen Lashkar Gah, hvor en dansk ledet kampgruppe under NATO's ISAF-styrke siden fredag har haft ansvaret for sikkerheden. Det danske ansvarsområde er på størrelse med Fyn og huser ud over opiumsmarker også en række primitive illegale laboratorier, hvor råopium raffineres til heroin.
Demirbüken mener, at soldaterne især skal sættes ind imod smuglerruter, narkolaboratorier og mellemhandlere. Forsvarsakademiets førende ekspert på krigen i Afghanistan, Peter Dahl Truelsen, bakker ham op.
»Jeg er helt enig med FN. Opium betaler Talebans kamp mod blandt andre de danske soldater. Det nytter ikke at kigge væk, vi skal forholde os til det«, siger han til Politiken.
Han understreger, at danskerne ikke skal ud og ødelægge de nytilsåede marker og risikere en direkte konfrontation med bønderne. Derimod skal der sættes hårdt ind mod mellemhandlerne, indsmuglingen af kemikalier til narkofabrikker og udsmuglingen af både råopium og heroin til især Pakistan og Iran.
»Indsatsen kan ikke stå alene, vi skal samtidig gøre livet sikkert for bønderne. Hjælpe dem med at dyrke andre afgrøder og sikre adgang til uddannelse, rent vand og andre fornødenheder. Men vi bliver nødt til at gøre noget«.


Kilde: Politiken