Danske soldater knækker psykisk tre år efter hjemsendelse

Psykiske sygdomme stiger markant blandt hjemvendte soldater tre år efter, at de er vendt hjem fra udstationering, viser en ny rapport.

Foreningen for Krigsveteraner og Pårørende til soldater i Afghanistan efterlyser en større indsats for at hjælpe hjemvendte soldater til at komme til den erkendelse, at de har brug for hjælp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært for danske soldater at vende hjem fra international tjeneste. Knap 17 procent af dem har enten fået en psykiatrisk diagnose, købt medicin mod psykiske sygdomme eller været i behandling for stofmisbrug.

Det er dog især i årene efter hjemkomsten, at forekomsten af de psykiske sygdomme blandt soldaterne stiger markant. Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, der af flere omgange har undersøgt hjemvendte soldaters psykiske sundhedstilstand.

De danske soldater er ellers generelt mindre psykisk belastede, når de udsendes i international tjeneste, end en såkaldt sammenlignelig kontrolgruppe af mænd, der bliver erklæret egnede til aftjening af værnepligt, men ikke har været udsendt. Men tre år efter hjemkomsten stiger fremkomsten af psykiske sygdomme blandt soldaterne markant, viser en ny rapport fra SFI.

- Der sker en markant stigning i antallet af psykiske problemer to til tre år efter soldaternes hjemkomst. Det kan være et tegn på, at det tager tid, før en tidligere udsendt føler sig parat til at henvende sig til systemet, vurderer seniorforsker Stéphanie Vincent Lyk-Jensen, der har været med til at udarbejde rapporten.

Den oplevelse deler formanden for Foreningen for Krigsveteraner og Pårørende til soldater i Afghanistan, Søren Jacob Johansen. Han efterlyser en større indsats for at hjælpe hjemvendte soldater til at komme til den erkendelse, at de har brug for hjælp.

- For mange af de hjemvendte soldater, der oplever psykiske problemer, kommer problemerne først, når de har været hjemme noget tid. De har været vant til konstant at skulle kigge sig over nakken, og pludselig er de alene, når de kommer hjem. Mange af dem tør ikke engang at gå ud at handle. Derfor er det vigtigt, at der sættes ind lokalt for at hjælpe dem videre, siger Søren Jacob Johansen.

Han anerkender, at der fra Forsvarets side efter længere tilløb er blevet taget initiativ til at hjælpe veteraner blandt andet med etablering af flere veterancentre, hvor der ydes psykologhjælp. Men han efterlyser mere lokal hjælp, der er tættere på soldaterne og deres behov.

I Fjerritslev arbejder foreningen lige nu på etableringen af et hjem for hjemvendte soldater på en gård, hvor frivillige kræfter med særligt kendskab til udfordringerne hjælper med at opsøge hjemvendte soldater og give dem et sted, de kan få ro.

SFI-rapporten »Danske hjemvendte soldater - soldaternes psykiske sundhedsprofil før og efter udsendelse« bygger på registerdata om de cirka 26.000 danske soldater, der har været udsendt på internationale missioner for Danmark mellem 1992 og 2009. Det er den sjette og sidste i et projekt, der afdækker konsekvenserne af militær udsendelse i international tjeneste.