Danske søfolk i fangenskab på 530. døgn

Ingen andre vestlige søfolk har været holdt gidsler så længe som danske Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez. Kritikken af rederiet Shipcraft tager til.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 12. januar 2011 blev kaptajn Eddy Lopez, styrmand Søren Lyngbjørn og fire filippinske besætningsmedlemmer taget som gidsler af pirater, da de sejlede på fragtskibet Leopold ud for Somalias kyst.

I månederne efter blev rederiet Shipcraft heftigt kritiseret, og i juni sidste år blev det sågar politianmeldt af Søfartens Ledere for ikke at gøre nok for deres søfolk, hvilket rederiets egen organisation, Rederiet af 2010, også offentligt meldte ud.

I dag, snart halvandet år senere, er Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn fortsat fanget i Somalia, og det har resulteret i fornyet kritik af forløbet og af rederiet.

I et åbent brev til søfartens minister, erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) skriver 3F Sømændene, at det er urimeligt, at regeringen ikke griber ind og opfordrer til at gøre noget konkret og aktivt for at få de danske gidlser frikøbt.

- Det er efter vor opfattelse mildest talt skandaløst, at en arbejdsgiver, et rederi, viser total foragt over for dets ansatte og deres respektive familier. En sådan mangel på handling fra rederiledelsen og ejerne for at bringe andre menneskers liv og førlighed i ekstrem fare bør efter vor opfattelse få konsekvenser, skriver fagforeningen.

Den opfordrer regeringen til at lave en lovgivning, der gør rederier, ejere, direktører og bestyrelsesmedlemmer ansvarlige for det svigt, som gidseltagningen på skibet Leopard er et eksempel på.

Rederiet Shipcraft har forklaret sig med, at man har haft regelmæssig kontakt til piraterne og forhandlet om løsesum, men at piraternes krav er uhørt højt og kan ruinere selskabet.

På grund af motorproblemer fik piraterne aldrig skibet Leopard med sig i januar 2011, men kidnappede i stedet søfolkene, som nu har været gidsler i 530 dage.

Ole Sohn har indkaldt søfartens parter til et møde for at drøfte tiltag, der kan mindske risikoen for pirateri mod danske skibe i fremtiden.

Få overblik over pirateriet ved Somalia her - træk i markøren under tidslinjen: