Danske skuespillere beretter om sexchikane i rundspørge

I en rundspørge lavet af TV2 blandt skuespillere svarer en tredjedel, at de har oplevet sexchikane.

Danske skuespillere oplever også sexchikane, viser rundspørge fra TV2. Free/Igor Terekhov Fold sammen
Læs mere

København. Omkring en tredjedel af de kvindelige skuespillere, der har svaret på en rundspørge udsendt af TV2 svarer, at de har oplevet sexchikane i forbindelse med deres arbejde.

Det skriver TV2 på sin hjemmeside. Nogle beskriver, at de har været udsat for decideret fysiske overgreb.

- Det overrasker mig meget, når jeg ser, at der er nogen, der simpelthen har været udsat for fysiske overgreb, siger formand for skuespillerforbundet Katja Holm til TV2.

Rundspørgen er sendt ud til 1783 skuespillere. 520 har svaret, hvoraf 297 er kvinder. Det er blandt disse, at en tredjedel har oplevet sexchikane. Otte svarer, at de har været udsat for voldtægtsforsøg.

- Det er uhyggelige historier, og det er forstemmende, at det kan foregå. At man møder et andet menneske, som man ikke tager vare på, men i stedet krænker.

- Det gør mig ærgerlig, det gør mig sur, og det gør mig ked af det på branchens vegne, siger Katja Holm.

I undersøgelsen svarer 123 kvinder og 29 mænd, at de har oplevet verbal chikane fra en overordnet.

- En teaterinstruktør hviskede klamme vulgære ting i mit øre, så kun jeg kunne høre det. Og sagde at jeg kunne blive længere efter prøvetid for at øve kyssescenen med ham, skriver en i undersøgelsen.

Ifølge Katja Holm får skuespillerforbundet kun få anmeldelser af sexchikane og overgreb.

- Det er tabuiseret, det er ekstremt fyldt med skyld og skam, og det fortæller noget om arbejdsvilkårene i vores branche.

- Du er udsat, fordi du er afhængig af dit næste job. Du vil ikke gøre dig til besvær. Du er bange for de konsekvenser, det kan give, hvis du først går ind i en sag, og det kommer frem.

- Så al den her frygt er det, der bremser. Og det er jo et stort problem, når vi har medlemmer, som har været udsat for noget, og de ikke har turdet gøre noget ved det, siger Katja Holm.

/ritzau/

LÆS MERE