Danske Regioner skal skaffe halv milliard til medicin – ellers venter mulig »sparerunde«

To milliarder er på spil i økonomiforhandlingerne mellem Danske Regioner og regeringen. En halv milliard skal dække medicinudgifter for 2020 og kan ikke omprioriteres, uanset om Danske Regioner får tildelt en eller to milliarder. Det betyder, at sundhedsvæsenets råderum på halvanden milliard til ansatte, patienter og bedre behandlinger forværres, hvis ikke alle pengene hives hjem.

hahah
Finansminister Nicolai Wammen (S), sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og social- og indenrigsminister Astrid Krag var inviterede repræsentanter fra Danske Regioner med Stephanie Lose (V) til indledende møde i Finansministeriet onsdag 21. august om økonomiforhandlingerne mellem Danske Regioner og regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Sygeplejersker, portører, læger og andet sundhedspersonale kan risikere en fyreseddel eller at skulle løbe endnu hurtigere på gangene, hvis Danske Regioner ikke får hevet to milliarder kroner hjem fra økonomiforhandlingerne.

Ved forhandlingsbordet kæmper regionerne for at få flere penge til medicinudgifter. Regionerne forventer, at prisen på sygehusmedicin og tilskud til medicin på landets apoteker stiger med 550 millioner kroner i 2020 ud fra Regionernes egne beregninger, indkøbsselskabet Amgros’ og tal fra Danmarks statistisk.  Og hvis der ikke kommer ekstra penge på bordet til medicin, bliver man nødt til at spare andre steder, lyder det.

»Helt grundlæggende må man sige, at medicinregningen skal betales. Derfor skal man finde dem andre steder. Typisk er det grund til sparerunder på hospitalerne, der skal samle penge sammen til medicinforbruget,« siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner.

Behovet kommer som en del af en samlet pulje på to milliarder kroner, som Danske Regioner mener skal dække udgifterne til flere ældre, flere børn og mere medicin. De regionale sundhedsudgifter lå i 2018 på cirka 112 milliarder kroner.

»Det gode ved den nye medicin og den, der er i forvejen, er, at det hjælper patienterne, og det er en af årsagerne til, at udgifterne stiger. Der er nogle patienter, der bliver ved med at være i live, fordi de får medicinen i lang tid – og så på grund af de nye og dyre præparater, der kommer på markedet,« siger hun.

I regeringens forståelsespapir, der skulle danne grundlag for rød bloks politik, står der, at sundhedsvæsnet skal ansætte mere sundhedspersonale og øge kvaliteten på området. Derfor ser Stephanie Lose optimistisk på økonomiforhandlingerne, der kun er i det spæde stadie.

»Det er for tidligt at konkludere noget som helst, men jeg fornemmer, at der er en regering, der har en vilje til at prioritere penge til os, og vi vil teste dem på, hvor langt den vilje rækker,« siger hun.

Ikke en sparerunde, som vi kender det

Professor i sundhedsøkonomi ved VIVE Jakob Kjellberg forklarer, at der næppe vil komme en reel sparerunde med fyresedler og dagpenge til sundhedspersonale. Kravet om to milliarder er næppe realistisk for Stephanie Lose og Danske Regioner, mener han. Men den halve milliard skal stadig bruges på medicin.

»Hvis det bliver ligesom de senere år, så er det kun en milliard. Det er mange penge, men medicinen vil stadig tage den halve,« siger han og forklarer konsekvenserne af dette:

»På den måde finder du implicit pengene nede i afdelingen, fordi de skulle have haft flere penge. Så Stephanie Lose (V) har fuldstændig ret. Men det bliver næppe sådan, at der bliver nominelt færre i sundhedsvæsenet efter et år.«

Sundhedsvæsenet skal tage hånd om en større del ældre borgere, varetage flere opgaver og samtidig prioritere penge til medicin. Hvis regeringen derfor ikke opnår sit mål om to milliarder, vil patienten i sidste ende kunne mærke, hvordan en sparerunde føles, og hvordan økonomiforhandlingerne rammer den enkelte, mener han.

»For den enkelte patient, der ligger nede i sengen, er det jo svært at se forskel på om det er flere opgaver eller færre hænder. For dem er resultatet jo det samme: Et mere presset sundhedsvæsen.«

Støtte fra rød og blå blok

Fra politisk hold byder man Danske Regioners forslag om flere penge til medicin velkomment. Sundhedsordfører for Det Radikale Venstre Stinus Lindgreen mener, at der skal kastes en stor pose penge efter Danske Regioner for at rette op på sparerunder og forbedre patientforløb.

»Jeg er enig med regionerne i, at der er brug for markant flere penge til sundhedsområdet. Hvis vi skal spare yderligere på det, vil det kunne mærkes på det enkelte patientforløb. Vi har nu været igennem årlige sparerunder, og der skal mange penge til for at følge med udviklingen. Hvis vi samtidig skal korrigere for de besparelser, der har været, så er der brug for markant flere penge i sundhedsvæsenet,« siger Stinus Lindgreen.

I blå blok taler sundhedsordfører for de Konservative Per Larsen også varmt for ideen, og påpeger konsekvensen af ikke at dække de stigende omkostninger.

»Vi har rigtig mange mennesker, der får medicin, og nogle gange dyre præparater. De skal selvfølgelig have deres medicin. Men vi ved godt, det kommer til at handle om personalereduktion. Patienten skal jo have sin medicin, så hvis vi ikke dækker de stigende omkostninger, så skal vi selv finde pengene ude på afdelingerne,« siger han.

Socialdemokratiet og regeringen har ikke ønsket at udtale sig om forhandlingerne, før de er gennemført, og det har ikke været muligt at komme i kontakt med Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde.