Danske Rederier roser NGOernes redningsindsats i Middelhavet

De humanitære organisationer kritiseres for at lokke flere migranter og flygtninge over Middelhavet til Europa. Men kritikken deles ikke af Danske Rederier, der er godt tilfreds med NGO´ernes redningsindsats.

Danske Rederier understreger, at det er staternes opgave at redde liv til havs. MICHAEL KOOREN/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL KOOREN

Mens Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti langer ud efter de redningsskibe, som Red Barnet, Læger uden Grænser og andre NGO´er har i Middelhavet, lyder der ros fra brancheorganisationen Danske Rederier.

»Det er ikke en holdbar løsning bare at trække NGO´ernes skibe ud af indsatsen. For efter at de er begyndt at operere i området ud for Libyen, er handelsskibene involveret i langt færre redningsaktioner. Og det er vi godt tilfredse med, for vi er slet ikke gearet til den indsats,« siger underdirektør i Danske Rederier, Maria Bruun Skipper.

I modsætning til NGO´ernes skibe, der er særligt udstyret til havredninger, har handelsskibene og deres besætninger hverken udrustning - eksempelvis ekstra mad, tæpper og medicin - eller ekspertise i at håndtere store redningsaktioner med ofte flere hundrede desperate mennesker, påpeger Maria Bruun Skipper.

I 2014 stod handelsflåden for 25 procent af alle redningsaktioner i den centrale del af Middelhavet. Året efter var det kun 11 procent, og sidste år var tallet faldet yderligere til otte procent.

Sideløbende har NGO´ernes skibe reddet et stigende antal migranter og flygtninge. Fra 13 procent i 2015 til 26 procent i fjor.

Tæt på Libyens kyst

Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet mener, at de humanitære organisationer tilskynder migranterne og flygtningene til at sætte sig ombord i de overfyldte gummibåde, fordi de ved, at de sandsynligvis vil blive samlet op af et NGO-skib.

Det hænger sammen med, at NGO’erne opererer tæt på den libyske kyst, hvilket Venstre og de andre partier også kritiserer.

NGO´erne siger omvendt, at hvis de ikke er dér, vil folk drukne.

Den diskussion vil Danske Rederier ikke blande sig i.

»Vi går ikke ind i den politiske debat om, hvorvidt NGO´erne tiltrækker endnu flere. Vi konstaterer bare, at redningsoperationer i Middelhavet ikke er en opgave for handelsskibene. Det er en opgave for staterne og deres myndigheder, og hvis NGO´erne ikke længere må være med, så må myndighederne tage over, for ellers ender det igen med at blive en opgave for handelsskibene,« siger Maria Bruun Skipper.