Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Mens Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti langer ud efter de redningsskibe, som Red Barnet, Læger uden Grænser og andre NGO´er har i Middelhavet, lyder der ros fra brancheorganisationen Danske Rederier.
»Det er ikke en holdbar løsning bare at trække NGO´ernes skibe ud af indsatsen. For efter at de er begyndt at operere i området ud for Libyen, er handelsskibene involveret i langt færre redningsaktioner. Og det er vi godt tilfredse med, for vi er slet ikke gearet til den indsats,« siger underdirektør i Danske Rederier, Maria Bruun Skipper.
I modsætning til NGO´ernes skibe, der er særligt udstyret til havredninger, har handelsskibene og deres besætninger hverken udrustning - eksempelvis ekstra mad, tæpper og medicin - eller ekspertise i at håndtere store redningsaktioner med ofte flere hundrede desperate mennesker, påpeger Maria Bruun Skipper.
I 2014 stod handelsflåden for 25 procent af alle redningsaktioner i den centrale del af Middelhavet. Året efter var det kun 11 procent, og sidste år var tallet faldet yderligere til otte procent.
Sideløbende har NGO´ernes skibe reddet et stigende antal migranter og flygtninge. Fra 13 procent i 2015 til 26 procent i fjor.
Tæt på Libyens kyst
Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet mener, at de humanitære organisationer tilskynder migranterne og flygtningene til at sætte sig ombord i de overfyldte gummibåde, fordi de ved, at de sandsynligvis vil blive samlet op af et NGO-skib.
Det hænger sammen med, at NGO’erne opererer tæt på den libyske kyst, hvilket Venstre og de andre partier også kritiserer.
NGO´erne siger omvendt, at hvis de ikke er dér, vil folk drukne.
Den diskussion vil Danske Rederier ikke blande sig i.
»Vi går ikke ind i den politiske debat om, hvorvidt NGO´erne tiltrækker endnu flere. Vi konstaterer bare, at redningsoperationer i Middelhavet ikke er en opgave for handelsskibene. Det er en opgave for staterne og deres myndigheder, og hvis NGO´erne ikke længere må være med, så må myndighederne tage over, for ellers ender det igen med at blive en opgave for handelsskibene,« siger Maria Bruun Skipper.