Danske protester mod FN-konference

En række danske intellektuelle opfordrer til boykot af Durban II-konferencen, men udenrigsminister Per Stig Møller (K) vil blive og forhandle.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om alt tyder på, at en række muslimske lande ved Durban II-konferencen vil arbejde for at indskrænke ytringsfriheden, så tager den danske regering roligt på tingene.

»Det er forkert at forlade forberedelserne alt for tidligt, fordi man så ikke har udnyttet sine muligheder for at påvirke slutresultatet. (...) Danmark kan da selvfølgelig ende med at boykotte, hvis forberedelsesarbejdet udvikler sig fuldstændig håbløst. Det er også derfor, at vi under det forberedende arbejde klart gør opmærksom på, hvad vi opfatter som håbløst. Jeg synes stadig odds er gode,« har udenrigsminister Per Stig Møller (K) udtalt til Weekendavisen.

Men en række iagttagere er ikke enige med udenrigsministeren i, at »odds er gode«, og et initiativ til boykot af konferencen er taget. Tidl. oberstløjtnant Kjeld Hillingsø, der har meldt sig som underskriver på boykot-initiativet, siger til Berlingske Tidende:

»Der er ingen grund til at tro, at Durban II bliver anderledes end Durban I. Det vil givet, som sidst, fyge med antiisraleske og antivestlige udtalelser, og vores reaktion bliver nok også som sidst, at det kun er iransk og arabisk ordskvalder primært til intern brug. Den reaktion er imidlertid forkert, lige så forkert, som det var, når man om »Mein Kampf« sagde, at Hitler da ikke mente, hvad han skrev. Vi kan ikke påvirke dem, der hader Israel, USA samt os, og de har i øvrigt allerede demonstreret, at de mener, hvad de siger. Danmark bør derfor holde sig væk fra Durban II«.

Den tidligere frihedskæmper og kræftforsker Jørgen Kieler siger: »Denne gang kan der ikke være tvivl om formålet. Det handler ikke om racediskrimination, men om nedkæmpelsen af ytringsfriheden og indførelsen af religiøst diktatur. »Gott mit uns« stod der på de tyske soldaters bæltespænder både under Første og Anden Verdenskrig. Betyder det, at vi ikke må forsvare os imod nazismen eller marxismen? Nogle lande har allerede sendt afbud til kongressen Durban II; men Danmark tøver. Hvorfor? Er det sårene fra debatten om Muhammed-tegningerne, der skræmmer? Må jeg opfordre udenrigsministeren til at gå til modstand imod religiøst tyranni.«

En af de unge borgerlige ideologer, litteraturforskeren Kasper Støvring siger:
»I bund og grund er der tale om det, man kan kalde begrebsskænding af værste skuffe: Et begreb, f.eks. nazisme, antisemitisme, holocaust eller racisme, som dækker over historiske forbrydelser, bruges stategisk og magtpolitisk for at fremme antidemokratiske dagsordener. En skændsel og forhånelse af historiens virkelige ofre. Der er for mig ingen tvivl om, at FNs Durban II-konference bør boykottes.«
Forfatteren Mads Storgaaard Jensen siger: »Det jo helt fatalt, at det foregår i FN-regi. Derfor er en boykot absolut nødvendig.«

Filmmanden Mogens Rukov siger: »Jeg kan ikke tro, at noget demokratisk land vil deltage I Durban II-konferencen. Det vil være det samme som aktivt at tilkendegive at demokrati er racisme, at Europa er skyld i al ondskab, at FN skal være censurens garant, at den fri ytring er ondets rod FN er ved at blive kuppet. Per Stig Møller tager let på det. Diktaturer og fundamentalistiske regimer gentager Hitlers øvelse med at overtage tage magten med demokratiske midler, via stemmesedlen. Og Danmarks udenrigsminister ser velvilligt til, deltager i legen.«

I partiets Venstres bagland er der murren i krogene. Kasper Elbjørn, der stiller op for Venstre ved næste EU-Parlamentsvalg, siger:

»Det er korrekt, at vi er ved at undersøge om der er opbakning til at følge vores europæiske venner i Frankrig og Tyskland og lave en dansk boykot«.
Kulturminister Brian Mikkelsen er blevet bedt om en udtalelse, men han ønsker at afvente sagens udvikling.