Danske politikere tager til Rusland uden smartphones

I forbindelse med et besøg i Rusland er danske politikere blevet anbefalet at efterlade deres smartphones hjemme. De kan udgøre en sikkerhedsrisiko, lyder det.

Det Udenrigspolitiske Nævn skal tirsdag til Rusland, men ifølge en anbefaling fra Folketingets IT-afdeling skal de lade deres smartsphones blive hjemme. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Udenrigspolitisk nævn. Martin Lidegaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når medlemmerne af Folketingets Udenrigspolitiske Nævn i dag rejser til Rusland, bliver det uden deres iPhones, androids, iPads og computere. Af sikkerhedsgrunde har nævnsmedlemmerne fået udleveret en almindelig mobiltelefon, der ikke er så sårbar over for hacking.

»Det er en anbefaling fra Folketingets IT-afdeling: Lad være med at tage iPhone, iPad eller computer med til Rusland, idet der er en risiko for, at vi bliver overvåget og tappet af russerne,« siger Nikolaj Villumsen, udenrigsordfører i Enhedslisten.

Han understreger, at det ikke kun handler om at tage vare på nævnsmedlemmers sikkerhed og Danmarks sikkerhed.

»Man skal jo ikke gå hen og blive paranoid, men jeg vil nødig have, at de russiske myndigheder hacker sig adgang til de kontakter, jeg har til russiske – og for den sags skyld – syriske oppositionsfolk,« siger Nikolaj Villumsen, der mener, at det bør overvejes, om danske politikere ikke også skal lade deres gadgets blive hjemme, når de er på tur i andre lande.

»Det kunne eksempelvis være Iran eller Tyrkiet,« siger Nikolaj Villumsen.

På Facebook kalder den radikale udenrigsordfører, Martin Lidegaard, det »lidt vildt«, at nævnet nu er nødt til at blive udstyret med en gammel Nokia.

»Farvel smartphone. På vej til Rusland med Udenrigspolitisk Nævn, hvor vi er blevet frarådet at have gadgets med af hensyn til sikkerheden. I stedet har vi fået denne noget brugte model, der bringer minderne frem. Farvel mails, farvel nyheder og sociale medier. Alligevel lidt vildt ...« skriver den tidligere radikale udenrigsminister.

Ifølge Berlingskes oplysninger har mindst ét af nævnets medlemmer, Dansk Folkepartis Marie Krarup (DF), valgt ikke at følge anbefalingen fra Folketingets IT-afdeling.

Det ønsker Marie Krarup ikke at kommentere, og det vil Carsten U. Lund, direktør for Folketingets Administration, heller ikke.

Han vil heller ikke svare på, hvilke oplysninger anbefalingen til nævnets medlemmer bygger på.

»Det gælder for IT-sikkerhed, som det gælder for den fysiske sikkerhed. Det er noget, som vi i Folketinget, ligesom i andre institutioner og organisationer, ikke udtaler os om.«

Fremtidens rejser uden smartphone

IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse fremhæver, at smartphones og computere kan misbruges af andre stater.

»En smartphone er en lille computer, som har øget risiko for at blive angrebet, da de er forholdsvis nemme at hacke, hvis de kommer i de forkerte hænder. Hvis en politiker glemmer sin smartphone på sit hotelværelse eller på anden vis ikke har overblik over den, kan en anden stat potentielt lægge overvågningssoftware på telefonen. Sker det, er det muligt at aflytte, spore og trække nuværende og fremtidig data fra telefonen,« siger han.

Selv om gamle Nokia-telefoner virker primitive, er de faktisk fremtiden for politikere og forretningsledere, når de skal rejse til udlandet, mener Peter Kruse.

»Mobiltelefoner som eksempelvis en gammel Nokia er ikke så risikobetonede, som smartphones er. De er ikke på internettet, og de har ikke samme kapacitet,« siger Peter Kruse, der har følgende råd til omrejsende politikere og forretningsfolk:

»Lad jeres gadgets blive derhjemme – særligt når I rejser til lande, hvor der er en interessekonflikt,« siger eksperten fra sikkerhedsfirmaet CSIS.

De danske udenrigspolitikeres tur til Rusland falder sammen med, at de amerikanske efterretningstjenester beskylder russiske hackere for at forsøge på at påvirke præsidentvalget i USA. Samtidig har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) herhjemme advaret om, at Danmark også kan blive mål.

»Statsstøttede russiske hackergrupper er klar til at angribe hospitaler, infrastruktur og elforsyning ved at bryde ind i computersystemer, så der går koks i indkaldelser og behandlinger i sundhedssystemet,« fastslog forsvarsministeren for nylig i et interview med Berlingske.

I brancheorganisationen Dansk Industri (DI) rådes medlemsvirksomhederne til at foretage en risikovurdering i den konkrete situation, oplyser Morten Rosted Vang, chefkonsulent i DI Digital.

»Er der konkrete trusler for ens type virksomhed – er man f.eks. en del af forsvarsindustrien, en højteknologisk virksomhed eller har man tætte forbindelser til Udenrigsministeriet – så bør man tage flere forholdsregler end normalt. Vi henviser i den forbindelse til Center for Cybersikkerhed, der også har en vejledning om IT-sikkerhed på rejsen,« siger Morten Rosted Vang, der har hørt om virksomheder, der bruger særlige IT-arbejdsredskaber til rejser.

»Og de bliver så helt slettet ved hjemkomsten,« siger DIs IT-ekspert.