Danske piloter til Irak søndag

Omkring 50 danske soldater flyver søndag til Irak. Det er folkene bag det danske helikopterbidrag. Forude venter en ikke ufarlig opgave.

Mens den danske bataljon stort set er ude af den irakiske ørken, stempler et nyt hold snart ind: Holdet bag det danske helikopterbidrag, der skal på en farlig mission. Blandt andet er flere amerikanske helikoptere blevet skudt ned.

- Det har vi analyseret meget grundigt og på den baggrund taget nogle forholdsregler, så vi hele tiden forsøger at optimere sikkerheden. Dels flyver vi i en højde, der betyder, at vi er beskyttet mod de værste trusler fra jorden. Dels har vi noget selvbeskyttelsesudstyr, der vil forvirre for eksempel varmesøgende missiler, siger helikopterteamets presseofficer Anders Madsen.

Han tager søndag sammen med holdets øvrige omkring 50 mand til Irak, og de forventes fremme først i næste uge.

Luftvåbnet havde også helikoptere på lignende opgaver i efteråret 2005 og vurderer, at situationen ikke er farligere for helikopterne nu end den gang.

Der er i alt fire helikoptere, der skal observere og på den måde forebygge baghold og angreb mod briterne på landjorden.

/ritzau/