Danske Patienter: Lægers »pjækkebøder« er ren straf

Det klæder ikke praktiserende læger at opkræve gebyrer hos patienter, der udebliver fra lægeaftaler, mener Danske Patienter, som vil forbyde bøderne. Lægernes faglige organisation, PLO, ønsker at lovliggøre gebyrerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glemmer man en tandlægetid, kan konsekvensen blive et girokort. Det samme gør sig gældende, hvis man misser en tid hos en række speciallæger landet over. Men det er langt fra rimeligt at skulle betale en bøde, hvis man ikke møder op til en konsultation hos den praktiserende læge.

Det fastslår formanden for Danske Patienter, Lars Engberg, efter debatten om de såkaldte »pjækkebøder« hos lægen igen er blusset op, da det fredag kom frem, at en lægeklinik i Holstebro har opkrævet et gebyr på 250 kroner fra patienter, der er udeblevet fra konsultation.

»Det er en underlig holdning fra lægernes side over for deres patienter. Det er manglende forståelse for, at patienter faktisk er syge og måske kan have svært ved at møde op og også have svært ved at melde afbud,« siger Lars Engberg.

Han mener langt fra, at det vil klæde det danske sundhedsvæsen, hvis praktiserende læger får tilladelse til at udstikke bøder:

»Jeg synes ikke, at sundhedsvæsenets samarbejde mellem læge, sygeplejerske og patienter skal foregå ved hjælp af bøder og straffe.«

Hos lægernes faglige organisation (PLO) er opfattelsen en anden. Her finder direktør Peter Orebo Hansen det rimeligt, hvis læger opkræver penge for udeblivelse - ligesom speciallæger, tandlæger og sygehuse sommetider gør.

»Det bør være sådan, at de praktiserende læger ligesom tandlæger og speciallæger kan opkræve gebyrer, hvis man mener, det er det, der skal til. De praktiserende læger skal ikke behandles anderledes end andre i sundhedssystemet,« siger Peter Orebo Hansen og understreger:

»Vi er indtil nu gået ud fra, at de praktiserende læger gerne måtte opkræve gebyrer som selvstændige erhvervsdrivende. Der er andre fagpersoner, for eksempel praktiserende speciallæger, men også sygehuse, der gerne må opkræve gebyr. Vi har antaget, at det må vi også.«

Men de praktiserende læger, der i dag opkræver pjækkebøder af patienter, befinder sig på den forkerte side af loven, understreger formanden for Danske Regioners Lønnings- og Takstnævn og medlem af regionsrådet i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).

At gøre reglerne ens for de forskellige sundhedsinstanser og tillade »pjækkebøder« hos lægen vil ifølge formanden gå ud over tillidsforholdet mellem læge og patient.

»Vi kan ikke se, at gevinsten ved at give lov til at opkræve gebyrer er stor nok til at opveje ulemperne. Selvfølgelig er det ikke hensigtsmæssigt, at en patient udebliver, men hvis det sker, kan den praktiserende læge ofte tage den næste patient ind fra venteværelset,« siger Anders Kühnau.

Helt uden bøder bliver sundhedsvæsenet dog ikke, og Region Midtjylland er blandt andet på vej til at indføre en forsøgsordning med gebyrer for udeblivelse på regionshospitalerne i Silkeborg og Viborg. Også dette tiltag tager formanden for Danske Patienter afstand til:

»Bøderne antyder, at folk pjækker, men der er jo mange andre - også gode, lovlige og legitime - årsager til, at folk udebliver fra en aftale på et hospital eller hos en praktiserende læge.«

I stedet for at stikke patienter en bøde, mener Lars Engberg, det vil være gavnligt med en SMS-ordning, hvor læger kan huske patienter på aftaler.