Danske Patienter: Fødselslæger må rette ind

Fødselslægerne skal tage det alvorligt og rette ind, når der rådes til, at medicin til at sætte fødsler i gang kun må bruges på et hospital. Det mener foreningen Danske Patienter. Overlæge mener ikke, det er nødvendigt for igangsatte fødende at blive på hospitalet.

Foto: Linda Kastrup

Det er helt uholdbart at landets fødselslæger undlader at rette sig efter de særlige advarsler og forsigtighedshensyn, som Lægemiddelstyrelsen har skrevet om præparatet Minprostin, der bruges til at sætte fødslen i gang hos højgravide kvinder. Det er reaktionen fra foreningen Danske Patienter, efter at Berlingske i dag afdækker, hvordan flere fødeafdelinger ikke følger anbefalingerne for brug af Minprostin. I Lægemiddelstyrelsens produkt-resume, som ligger til grund for godkendelsen af Minprostin, og som anviser lægerne, hvordan midlet bruges forsvarligt, står: At Minprostin kun bør anvendes på fødeafdelinger med det nødvendige udstyr. Og at det anbefales, at kvindes livmoder og fostrets hjertelyd kontinuerligt overvåges under behandlingen.

Men flere hospitaler sender de gravide hjem for at vente på veer, efter de har fået Minprostin. Det er uholdbart, mener formand for Danske Patienter, Lars Engberg:

»Man skal passe vældig meget på med at negligere anbefalingerne, som står i produkt-resumeet. Det er oplysninger, som kommer fra medicinalproducenten, og som er et led i godkendelsen. Det er nøje overvejet, hvad der står, og jeg er sikker på, at der ikke er nogen medicinalfirmaer, som skriver advarsler ind i et sådan, medmindre de finder det helt nødvendigt. For jo bredere anvendelse af medicinen, jo bedre for dem,« siger Lars Engberg.

Overlæge: Det er forkert formuleret i produkt-resume

I de danske fødselslægers faglige selskab, Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG), ser man helt anderledes på sagen. Tom Weber, der er overlæge på Hvidovre Hospitals fødeafdeling, og som har ledet den gruppe i DSOG som skal skrive retningslinjer for hjemsendelse af gravide, siger om advarslerne i produkt-resumeet fra Lægemiddelstyrelsen:

»Det er forkert formuleret, mener jeg. Jeg vil tro, at de mener, at når fødslen går i gang, så skal man overvåge fødslen. Men ikke inden, for ellers skulle de fødende ligge med CTG-maskine på i lang tid, somme tider flere dage, før fødslen går i gang.«

Men hvis man kontinuerligt skal monitorere livmoderens aktivitet og barnets hjertefrekvens, er man så ikke nødt til at være på et hospital?

»Jo, men som sagt kun under fødslen. De kan ikke mene, at det er inden, fødslen går i gang,« siger Tom Weber. Han mener, at det er helt forsvarligt at sende kvinderne hjem, efter de har fået Minprostin.

Producenten bag Minprostin, Pfizer, oplyser, at behandlingen med midlet i deres øjne begynder, så snart kvinden får en pille med Minprostin. Altså ikke først når fødslen går i gang.

Danske Patienter mener, at lægerne bør rette ind, følge advarslerne og kun bruge Minprostin til behandling på kvinder, der er under observation på et hospital, mens de venter på veerne:

»Lægemiddelproducenten skriver kun det, som er helt nødvendigt, så hvis producenten mener, at præparatet skal bruges på et hospital under overvågede forhold, så er jeg helt overbevist om, at det er fordi, de mener, at det er nødvendigt at advare om dette. Så skal en læge ikke komme og mene, at de kan vurdere tingene anderledes. Den holdning og praksis blandt lægerne må simpelthen holde op. De skal rette sig efter, hvad der advares om i forbindelse med det enkelte præparat,« siger Lars Engberg til Berlingske.

Minprostin er sammen med midlet Misoprostol de to mest udbredte præparater til at sætte fødsler i gang hos gravide kvinder, der er gået over termin. I de seneste dage har Berlingske beskrevet, hvordan Misoprostol i en række tilfælde er brugt forkert eller givet i for høje doser. Samt at midlet kan have alvorlige, sjældne bivirkninger - også hvis det bruges korrekt. Hver femte fødsel i Danmark sættes i gang, oftest med Misoprostol eller Minprostin. Og en stor del af de kvinder, som får midlerne til at sætte fødslen i gang, bliver sendt hjem fra hospitalet for at vente på veerne. Berlingske beskriver i dag en sag, hvor en kvindes barn døde, efter hun var blevet sendt hjem med Misoprostol i kroppen.