Danske muslimer: Koranen skal definere dansk lov

Næsten fire ud af ti danske muslimer mener, at dansk lovgivning skal stå på fundamentet af Koranen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et snævert flertal af de danske muslimer mener, at dansk lov skal bygges på grundloven. Næsten fire ud af ti mener, at dansk lov skal bygge helt eller delvis på Koranen.

Ifølge en måling, som Wilke har lavet for Jyllands-Posten, mener 11,3 procent af danske muslimer, at dansk lov alene skal bygge på Koranen, mens 26,5 procent mener, at dansk lov skal stå på fundamentet af en blanding mellem Koranen og grundloven. Kun 53,9 procent af de adspurgte danske muslimer mener, at grundloven skal være grundlaget for dansk lovgivning. Det overrasker Jens Peter Frølund, lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet:

»Det er et flertal, ja, men man kan spørge, hvorfor ikke næsten alle er enige i det. Det er dog fuldstændig fundamentalt i vores demokrati, at grundloven er rammen om alt. Hvis man forestiller sig, at det kun var halvdelen af danskerne, der svarede sådan, så tror jeg, at man ville blive lidt bekymret over loyaliteten til vores grundlæggende, demokratiske styreform,« siger han til Jyllands-Posten.

Jens Peter Følund kalder det »nærmest systemstridigt«, at så stor en andel af de adspurgte danske muslimer mener, at dansk lov skal bygge helt eller delvist på Koranen.

Jyllands-Posten har også talt med Radwan Mansour, der er imam ved Fredens Moské i Aarhus. Han bakker op om den del af respondenterne, der mener, at dansk lov bør bygge på en blanding af Koranen og grundloven.

Han forklarer ifølge avisen, at Koranen og grundloven langt hen ad vejen er i harmoni og ikke hinandens modsætninger. Men hvis Danmark var muslimsk, skulle lovgivningen alene bygges på Koranen, forklarer han.

Martin Henriksen (DF), integrationsordfører i Dansk Folkeparti, siger til Jyllands-Posten, at hvis man har det sådan, ønsker man ikke at være en del af det danske samfund.

Og Dan Jørgensen (S), integrationsordfører for Socialdemokraterne, bakker hans kollega fra Dansk Folkeparti op. Han forklarer ifølge Jyllands-Posten, at det er uacceptabelt at have den holdning i Danmark.