Danske mejerier: Norge må selv klare smørkrisen

Norge er i smør-panik og sælger smør for 600 kroner kiloet. Danskerne kan ikke hjælpe.

- Vi kan slet ikke producere i den mængde. Og vi kan dårligt forsyne de kunder, vi har i dag. Vi er underforsynet med fløde, lyder det fra Osted Mejeri Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordmændene må indstille sig på at undvære ’det gule guld’ i form af smør op til jul. I hvert fald hvis broderlandet regner med smørlevering fra Danmark. Bt.dk har været i kontakt med en række danske mejerier – og meldingen er den samme: Norge må klare sig selv.

På internetsider annonceres det i Norge, at et halv kg af det – nu sjældne - smør kan købes for den ’nette’ sum af 300 norske kr. Og sælgeren har fået ikke mindre end 40 henvendelser på den eftertragtede fedtklump.

De danske mejerier har stort set intet salg på det norske marked på grund af den norske toldbarriere.

Og selv om Norge frem til nytår nu har nedsat tolden på smør fra over 25 norske kroner til 4 kroner per kg smør, så er det ikke nok. Mandag var det Arla, der fortalte til bt.dk, at mejerigiganten ingen interesser havde i at oprette en ekstra produktion for at afhjælpe Norge – hvis det bare er for en kort periode.

Og den holdning går igen hos en stor del af de øvrige danske mejerier, viser en rundringning, som bt.dk har foretaget

- Vi kan slet ikke producere i den mængde. Og vi kan dårligt forsyne de kunder, vi har i dag. Vi er underforsynet med fløde. Hele markedet er faktisk underforsynet med fløde. Man har jo også smørmangel i Sverige, siger Karl Simonsen, der er indehaver af det lille Osted Mejeri mellem Roskilde og Ringsted.

I Nordvestjylland har Thise Mejeri, der blandt andet er leverandør til Coop’s butikker, heller ikke nogen interesse i at sende smør til Norge.

- Vi har simpelthen tidligere løbet panden mod muren i Norge, siger Mogens Poulsen, der er salgsdirektør for det økologiske mejeri. Han tilføjer, at det ikke vækker mejeriets interesse, at Norge nu har nedsat tolden frem til nytår.

- Vi har ikke uendelige mængder smør til rådighed. Og det, vi har, prioriterer vi først og fremmest til de kunder, vi har i forvejen, og det vil sige Danmark og dernæst Sverige og Finland, siger han og tilføjer, at Thise Mejeri for tiden har rigeligt travlt med at følge med den stigende efterspørgsel fra især Sverige og Finland, hvor der også er smørmangel.

Han lover dog, at det danske marked er sikret.

- Vi har de mængder, der skal til for at sikre en god jul for den danske befolkning, siger Mogens Poulsen.

Det økologiske mejeri Naturmælk melder, at man godt ville kunne levere smør til Norge i en begrænset mængde, men at mejeriet ikke er interesserede i indgå en kortvarig aftale.

- Der er jo ikke noget perspektiv i det. Hvis det kun handler om at få dækket et julebehov, så vil det være at bruge vores ressourcer forkert, lyder det fra mejeriet.

Lidt hjælp er der dog at hente i Danmark for broderfolket. Hvis Norge fortsat får brug for en smørleverance efter nytår, så kan nordmændene ty til det lille øko-mejeri Øllingeggard i Nordsjælland.

- Vi er helt belagt. Det er et virkelig dårligt tidspunkt. Men de må da gerne komme med en kæmpe ordre i januar, så ville vi blive rigtig glade, lyder det fra direktøren for Øllingegaard Mejeri, Steen Jespersen.