Danske mænd var en del af nazinetværk – og det bør interessere PET

Unge danske mænd fra det radikale nazinetværk Iron March kan straffes for deres ytringer om jøder og hyldest til terrorister. Truslen fra det nynazistiske miljø skal tages alvorligt, siger eksperter.

 

Danske myndigheder bør være meget opmærksomme på, at en gruppe unge danske mænd i en årrække har været aktive på det radikale nynazistiske onlineforum Iron March. Sådan lyder reaktionen fra eksperter, efter at Berlingske søndag afdækkede, at mindst 11 danske mænd i perioden 2011 til 2017 har haft deres gang på det radikale naziforum, hvor medlemmer og relaterede grupperinger knyttes til mordsager og terrorplaner.

En af de danske mænd fra Iron March fortæller desuden, at brugerne blev opildnet til at organisere sig, og at der cirkulerede bombemanualer blandt medlemmerne.

Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet

»Der er helt bestemt indslag imellem, som kan straffes, hvis man kan finde frem til de ansvarlige.«


Flere af de danske mænd deltog i diskussioner om drab på jøder og hyldest af terrorangreb, og ifølge Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet, kan de risikere at blive straffet for deres ytringer.

»Der er helt bestemt indslag imellem, som kan straffes, hvis man kan finde frem til de ansvarlige. Flere af ytringerne kan betegnes som nedværdigende omtale af jøder og falder under racismeparagraffen,« siger Jørn Vestergaard og tilføjer:

»I enkelte andre tilfælde kan ytringerne umiddelbart betegnes som billigelse eller forherligelse af terrorisme.«

Ifølge ham er lækagen fra Iron March en sag for Politiets Efterretningstjeneste (PET).

»Det er helt oplagt, at PET følger op på de lækkede oplysninger. I nogle tilfælde foretrækker PET at holde øje med militante personer for at komme dybere ind i miljøet frem for at bringe sagerne frem i lyset med inddragelse af anklagemyndighed og domstole,« siger Jørn Vestergaard.

»En potentiel risiko«

I begyndelsen af november blev en lang række oplysninger om brugerne på forummet Iron March lækket af en ukendt person på hjemmesiden archive.org. Berlingskes kortlægning af materialet viser blandt andet, at den danske mand bag brugeren »Anti-Gay« var i tæt kontakt med stifteren af den ekstreme amerikanske nazigruppering Atomwaffen Division, Brandon Russell. I 2017 blev amerikaneren anholdt i forbindelse med en mordsag og sidder fængslet for besiddelse af bombemateriale.

Kontakten mellem danskeren og den amerikanske nazileder bør få alarmerne til at gå hos de danske myndigheder, siger den amerikanske professor Peter Simi fra Chapman University i Californien, som har beskæftiget sig indgående med den yderste amerikanske højrefløj.

»Den unge danske mand har kommunikeret med en ledende figur fra det amerikanske nazimiljø, som har været i besiddelse af både våben og sprængstoffer. Og han havde også planer om at lave attentater mod amerikanske atomkraftværker, så man skal være meget bekymret, når en ung og tilsyneladende letpåvirkelig mand fra Danmark har haft tæt kontakt med ham,« siger Peter Simi og understreger:

»Den danske mand lyder som en person, der kan udgøre en potentiel risiko og trussel.«

I et interview til Berlingske har den unge danske mand sagt, at han ikke længere er farlig.

Flere af brugerne af det ekstreme netværk Iron March satte handling bag deres ord. Amerikanerne Brandon Russell (tv.) og Devon Arthurs (th.) var ledende figurer på forummet. I dag sidder de fængslet for henholdsvis besiddelse af bombemateriale og mistanke om drab. Collage: Henrik Kiær Fold sammen
Læs mere

PET: En øget trussel

Berlingske har spurgt Politiets PET, om de undersøger lækagen fra Iron March, og om de har haft kontakt til nogle af de danske mænd på forummet. PET oplyser i et skriftligt svar, at tjenesten ikke kan kommentere konkrete personer eller organisationer. I stedet henviser PET til Center for Terroranalyses trusselsvurdering.

»Center for Terroranalyse vurderer, at terrortruslen fra politisk ekstremistiske miljøer i Danmark er begrænset, men at truslen fra personer med sympati for højreekstremisme er øget,« lyder det i vurderingen.

Truslen fra højreradikal ekstremisme blev også påpeget af landets anden efterretningstjeneste – Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) – så sent som fredag formiddag. I efterretningstjenestens årlige risikovurdering blev netop internationale militante, højreradikale netværk fremhævet som en trussel.

»De er i stigende grad internationalt forbundne og danner især virtuelle netværk på tværs af landegrænser. Imidlertid opererer de ofte alene,« skriver FE i vurderingen.

Læs mere om sagen her.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.