Danske madpakker skader miljøet

Sølvpapiret går - trods gode intentioner om bæredygtighed - tit igen i de danske madpakkerutiner. »Meget bekymrende«, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Det er paradoksalt, at danskerne går op i at smøre grønne, økologiske og bæredygtige madpakker, men ikke er opmærksomme på, hvad de pakker maden ind i, mener Christian Poll fra Danmarks Naturfredningsforening. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spegepølsemadder, agurkestave og pizzasnegle pakkes dagligt ind i aluminiumsfolie, husholdningsfilm og fryseposer, når danskerne smører madpakker. Der bliver hver dag smurt 2,2 millioner madpakker i Danmark, og yndlingsemballagen er mellemlægspapir og aluminiumsfolie. Halvdelen af danskerne anvender disse to emballager, viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov blandt 1.005 danskere.

Men aluminiumsfolien - eller sølvpapiret - er det mest skadelige emballageprodukt, man kan anvende, vurderer miljøpolitisk medarbejder ved Danmarks Naturfredningsforening, Christian Poll. Derfor er det paradoksalt, at danskerne går op i at smøre grønne, økologiske og bæredygtige madpakker, men ikke er opmærksomme på, hvad de pakker maden ind i.

- Det er den emballage, der bruger mest energi, fordi den er af metal. Aluminiumsfolien er rigtig dårlig at bruge, og det er meget bekymrende, at næsten 50 procent af danskerne anvender den, siger han.

Christian Poll er dog glad for, at mellemlægspapiret er danskernes foretrukne madpakkeemballage, da det er et mere miljøvenligt alternativ. Men fire ud af ti danskere anvender fryseposer, mens hver femte pakker maden ind i husholdningsfilm, og det er ligeledes bekymrende, vurderer han.

- Tag nu og drop plastikemballagen. Det er bare en rigtig dårlig idé, siger Christian Poll.

Han tror, at danskerne er glade for aluminiumsfolien, fordi den er nem at anvende og ikke klistrer som husholdningsfilmen eller folder sig selv ud som madpapiret. Men han peger også på, at danskerne ikke ved nok om, hvor forurenende folien faktisk er. Det kan De Radikales miljøordfører, Lone Loklindt, nikke genkendende til.

- Der er rigtig mange mennesker, der ikke ved, det er skadeligt, og det bør man simpelthen have noget klarhed omkring. Det er noget, vi politikere skal være meget opmærksomme på, siger hun.

Hun understreger, at hun gerne vil indsamle mere information om, hvor skadelig emballagen faktisk er, så regeringen i samarbejde med Miljøstyrelsen kan gøre en indsats på området.

- Vi er netop i gang med en ressourcestrategi med udgangspunkt i affaldshåndtering og madspild, så det er jo oplagt at få fokus på madpakkeemballagerne i den her sammenhæng, siger Lone Loklindt.

Sagsbehandler i Miljøstyrelsen Anne-Mette Bendsen er åben over for en indsats.

- Det er altid fornuftigt at give folk vejledning i, hvordan de i hverdagen skal agere bedst muligt i forhold til miljøet. Vi vil gerne komme med nogle nemme anvisninger, der hverken skal være moraliserende eller med løftede pegefingre, siger hun.

Men heldigvis er der hjælp på vej til miljøbevidste danskere, for der kommer snart et miljøvenligt alternativ til aluminiumsfolien og husholdningsfilmen. Fra denne måned kan danskerne finde CO2-neutrale affalds- og fryseposer på hylderne i dagligvarebutikkerne.