Danske læger holder vejret: Barn indlagt med mæslinger

I København er et barn blevet indlagt med mæslinger. Nu venter lægerne på at se, om der er et nyt udbrud af den ekstremt smitsomme mæslingevirus.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udslæt, feber, hoste, røde øjne og en næse, der løber. Et barn under to år er blevet indlagt med mæslinger på et hospital i hovedstadsregionen, og det prikker til diskussionen om MFR-vaccinen mod mæslinger, som nogle forældre vælger fra.

Det er endnu uvist, om der vil blive tale om et reelt udbrud af den ekstremt smitsomme virus. Det vil vise sig i løbet af den næste halvanden uges tid, skriver Videnskab.dk.

»Vi holder vejret i disse dage. Problemet er, at mæslinger ikke er det første, lægen eller forældrene tænker på, fordi det er blevet så ualmindeligt,« fortæller afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut til Videnskab.dk.

Siden 1987, hvor MFR-vaccinen blev indført, har mæslinger været noget nær fortid med omkring 20-30 tilfælde om året. Men nu kan sygdommen få nyt fodfæste, fordi en gruppe forældre har valgt vaccinen fra de seneste år. Siden 1987 har vaccinedækningen dog aldrig været over 90 procent, og det skønnes i dag, at flere end 100.000 personer kan blive syge.

Før vaccinen blev indført, blev mellem 30.000 og 50.000 børn hvert år syge med mæslinger. I 1935 blev 88.000 børn syge, og heraf døde 300.

Mæslinger kræver ofte, at patienten bliver indlagt på hospitalet, forklarer Peter Henrik Andersen. Han mener, der er brug for en bedre oplysning om MFR-vaccinen, så flere tvivlere vælger vaccinen til.

Dødeligheden ved mæslinger er omkring en ud af 3.000, og andre sjældne bivirkninger ved sygdommen kan være hjernebetændelse, lungebetændelse og mellemørebetændelse.