Danske kvinder ser spøgelser

Cirka en tredjedel af danskerne tror på spøgelser, horoskoper og clairvoyantes påståede evner til at læse tanker og tale med afdøde, viser Gallup-undersøgelse. Blandt kvinder er andelen markant højere. »Det gør mig skuffet på mit køns vegne,« siger astrofysikeren Anja C. Andersen.

Cirka en tredjedel af danskerne tror på spøgelser, horoskoper og clairvoyantes påståede evner til at læse tanker og tale med afdøde, viser Gallup-undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det står sløjt til med danskernes tro. I hvert fald i gammeldags forstand. På trods af at religiøse emner og den såkaldte værdidebat fylder det offentlige rum mere og mere, går danskerne ikke i kirke.

Til gengæld trives overtroen i bedste velgående. Det viser den første Gallup-undersøgelse nogensinde af »danskernes tro på overtro«.

En god tredjedel af den voksne befolkning mener således, at spøgelser eller ånder lusker rundt iblandt os. En tredjedel mener, at såkaldte clairvoyante rent faktisk kan læse tanker og komme i kontakt med afdøde. Og en lille tredjedel mener, at horoskoper taler sandt. Endvidere bliver overraskende mange af de 1.022 repræsentativt udvalgte danskere, 23 pct., bekymrede ved synet af en sort kat, der går over vejen.

For kvinders vedkommende er andelen markant højere. Ja, faktisk er der flere kvinder, der tror på spøgelser og clairvoyante, end der er kvinder, som ikke gør.

Den store interesse for ny spiritualitet kan aflæses direkte på danskernes forbrugsmønstre. I en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet vurderes det, at hver femte af os har været til spirituel eller anden alternativ behandling på bare ét år - og en stor del af de 2.700 alternative behandlere er forholdsvis nystartede. Paranormalt Institut, der foretager spøgelsesuddrivelser, har i årets første måneder haft 87 opgaver mod knap 200 hele sidste år. Og i Clairvoyantforeningen, der er en af hele 31 spirituelle og alternative danske brancheorganisationer, opleves en stor vækst i antallet af både kunder og medlemmer. Der er nu 160 registrerede clairvoyante, men op mod fem gange flere ikke-registrerede, mener formanden, Birgit Boye Friis.

Men hvorfor tror kvinderne mere på spøgelser og alternative kræfter end mænd?

»Det er oplysninger, som på én gang ryster mig og gør mig en smule skuffet på mit køns vegne,« siger astrofysikeren Anja C. Andersen fra Niels Bohr Institutet.

Ifølge hende er den pæne forklaring, at kvinder er mere åbne.

»Men derfor behøver de jo ikke at gå med hovedet under armen. Den mindre pæne forklaring er mangel på bedre viden. At de ikke sætter sig ordentlig ind i tingene – eller, hvis jeg skal være lidt grov, læser for lidt Illustreret Videnskab og for meget Alt for Damerne. Jorden er altså ikke flad længere. Det er som om, at videnskaben har bevæget sig enormt langt, men så render folk alligevel rundt med et eller andet middelalderbillede af, hvordan verden er skruet sammen,« siger hun.

Religionshistoriker Mikael Rothstein, Københavns Universitet, mener ikke, at der nødvendigvis er grund til bekymring, fordi mange mennesker tror på horoskoper eller frygter sorte katte.

Men som han siger: »Problemet er, hvis disse forestillinger lægges til grund for vigtige beslutninger og spiller en rolle, når der udøves magt i samfundet. Derfor bør kirkens rolle og alle mulige andre religiøse systemers rolle – herunder såkaldt overtro – ikke blive for stor.«

Også »den lille overtro« har godt fat i os. Kun 30 pct. hævder, at de aldrig banker under bordet og siger 7-9-13 i håb om at forhindre en frygtet skæbne.