Danske kvinder i trist kræft-rekord

Et højere forbrug af tobak og alkohol bidrager sandsynligvis til, at danske kvinder hyppigere får konstateret kræft end kvinder i de øvrige nordiske lande.

Et højere forbrug af tobak og alkohol bidrager sandsynligvis til, at danske kvinder hyppigere får konstateret kræft end kvinder i de øvrige nordiske lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: JØRGEN JESSEN

Flere og flere danskere helbredes for kræft, og færre og færre dør af den frygtede sygdom. Men desværre halter vi stadig et stykke efter de øvrige nordiske lande, og især de danske kvinder får hyppigere konstateret kræft end kvinder i Sverige, Norge og Finland - formentlig på grund af et højere forbrug af tobak og alkohol.

Dét fremgår af et notat, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Sundhedsstyrelsen i forbindelse med den nye kræftplan IV.

Hér viser det sig, at der i 2013 var 653 ud af 100.000 danske kvinder, som fik konstateret kræft. Det svarer til, at danske kvinder 26 pct.oftere får konstateret kræft end deres medsøstre i Finland og Sverige og 10 pct. oftere end de norske kvinder.

Alle kræfttyper, på nær anden kræft i huden end modermærkekræft, er med i opgørelsen, som dermed omfatter kræfttyper med både høj og lav dødelighed. Ifølge notatet ligger danske kvinder højt for de fleste kræftformer og højest for f.eks. bryst- og lungekræft. Og det er, når man lægger alle kræftformer sammen, at de danske kvinder opnår den kedelige førsteplads i Norden.

Notatet beskæftiger sig ikke med årsagen til, hvorfor danske kvinder oftere får kræft end kvinder i andre nordiske lande.

»Men da vi ved, at alkohol øger risikoen for brystkræft og rygning for lungekræft, ligger der muligvis en forklaring her i og med, at danske kvinder ryger mere og drikker mere alkohol end kvinder i resten af Norden,« siger Heidi Rosendahl forsker ved Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Danske mænd klarer sig heller ikke særligt fordelagtigt. De ligger næsthøjest i Norden, hvad angår nye kræftilfælde. 757 ud af 100.000 danske mænd fik konstateret kræft i 2013, og det overgås kun af norske mænd, som havde syv procent flere nye kræfttilfælde end danske mænd.

Mere opmuntring er der at hente i en ny opgørelse over, hvor mange danskere som dør af kræft. Det tal er faldet fra 274 pr. 100.000 i 2005 til 241 pr. 100.000 i 2015.