Danske købmænd vil gerne stikkes

Købmændenes brancheforening støtter, at uhygiejniske slagtere og supermarkeder skal meldes - men ministeren udtrykker sig lige lovlig markant til foreningens smag.

Købmændenes brancheforening er helt med på, at forbrugerne skal melde det, hvis de ser uhygiejnisk behandling af fødevarer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske forbrugere skal »stikke« den lokale slagter eller brugsforening, hvis de får mistanke om uhygiejniske forhold eller dårlige fødevarer.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) opfordrer i Jyllands-Posten danskerne til at slå alarm, hvis de ser noget ulækkert, og selvom ministeren måske bruger en lidt for hård retorik, så er brancheforeningen De Samvirkende Købmænd, som blandt andet repræsenterer en lang række supermarkeder, helt med på, at der skal »stikkes«, når det er nødvendigt.

- Hvis der er butikker - enten i vores medlemskreds eller blandt konkurrenterne - som ikke overholder landets regler, hvad angår salg af fødevarer, så skal fødevarekontrollen naturligvis gribe ind over for det, og en af måderne, hvorpå de kan gøre det, er, at kunderne retter henvendelse til dem, siger administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd, John Wagner.

- Det ser jeg ingen problemer i, så længe det er berettiget.

Han mener imidlertid, at fødevareministeren med sin udmelding i Jyllands-Posten giver udtryk for, at der skulle være store problemer med hygiejnen blandt danske fødevarer, når det ifølge John Wagner på ingen måde er tilfældet.

- Jeg synes, fødevareministeren udtrykker sig lidt markant og dermed måske kommer til fejlagtigt at antyde, at vi har store problemer med fødevaresikkerheden i Danmark, og det har vi jo ikke, siger han og understreger, at han ikke vil holde hånden over nogen, der forbryder sig imod fødevaresikkerheden. Tværtimod.

Sidste år blev i alt 109 ton fødevarer beslaglagt. Det viser fødevarekontrollens rejseholds nye årsrapport. 91 gange var der tale om ulovlige slagtninger, som ifølge fødevarekontrollen er det største problem i forhold til fødevaresikkerheden.